Na ulicama Sarajeva pojačane policijske patrole, građani nosite maske

Vijesti 06. mar 202115:53
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Posljednjih dana u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, raste broj oboljelih od COVID-19, a propisane epidemiološke mjere poštuje veći dio građana.

U odnosu na radne dane, kada je teško kontrolisati gužve u javnom prevozu i marketima, danas je ekipa AA zabilježila nešto manje ljudi. Uglavnom, na ulicama glavnog bh. grada građani su nosili maske, a bilo je i nekoliko policijskih patrola koje prate poštivanje donesenih mjera.

Vlada Kantona Sarajevo je prije nekoliko dana donijela naredbu kojoj se naređuje javnim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa da se izolacija za potvrđene COVID-19 pozitivne osobe i nepotvrđene osobe, odnosno članove istog domaćinstva, odredi izolacija u obaveznom trajanju od 14 dana. Time je izolacija sa dosadašnjih 10 produžena na 14 dana.

Svim tržnim centrima, trgovinama na malo i veliko, ugostiteljima, hotelijerima i drugim uslužnim djelatnostima naređeno je obavezno angažovanje COVID redara koji će biti zaduženi za nadzor sprovođenja svih epidemioloških mjera.

Ustanove poput kina, pozorišta i muzeja dužne su da na ulaze u objekte postave obavještenja o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu, u odnosu na njegovu površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadratnih, te da ukupan broj ne prelazi 30 osoba.

Javnim prevoznicima naređeno je čišćenje i dezinfekcija vozila dva puta dnevno, te provjetravanje između vožnji, kao i postavljanje COVID redara u vozilima sa ciljem osiguranja pridržavanja mjera.

Također se naređuje i povećanje broja testiranja za radnike u zdravstvu, kao i radnike u školstvu koji poslove realizuju u prostorijama škole, putem COVID-19 antigen rapid testa.

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 550 novooboljelih osoba od koronavirusa, dok se u istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo 366 osoba.

Od ovog broja novozaraženih, njih 372 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Nažalost, jučer je preminulo deset pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.549 osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 409 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 681 osoba.

Trenutno je u KS hospitalizirano 346 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo smješteno je 240 pacijenta, a na Covid odjelu Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš“ liječi se 106 osoba. Devet pacijenata koristi pomoć respiratora.
Trenutno je u Kantonu Sarajevo 2.830 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

Komentari

Vaš komentar