Na uvrede Žarka Kovačevića niz “oštrih” osuda, ali fotelja se ne izmiče

Vijesti 18. apr 202217:54 1 komentar
Žarko Kovačević (SRNA)

Ne stišavaju se reakcije u Prijedoru nakon postupka Žarka Kovačevića, zamjenika gradonačelnika grada na Sani, koji je na svom profilu na društvenoj mreži Facebook, na najveći hrišćanski praznik Uskrs uputio niz uvreda na račun sugrađana.

Od njegovih riječi ogradio se i gradonačelnik Slobodan Javor oštro ih osuđujući.

“Ističem da izneseni stav nije i niti će biti stav Gradske uprave Prijedor, već isključivo lično mišljenje gospodina Кovačevića. Poštujući podjednako praznike svih građana Prijedora, iskreno i od srca sam uputio čestitku vjernicima katoličke vjeroispovijesti želeći im srećan Uskrs”, rekao je Javor ponavljajući u saopštenju riječi uz čestitke kojima navodi kako su praznični dani tu “da nas ponovo i iznova podsjete na potrebu međusobnog razumijevanja i poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti, te da svi zajedno treba da budemo na istom putu prosperiteta i izgradnje bolje budućnosti za naš grad”.

Javor je istakao kako je “Prijedor grad suživota, mira i tolerancije”, a kako će svi lični stavovi, izgovoreni naravno, ukoliko vrijeđaju nekoga ili nešto naići na njegovu i osudu Gradske uprave Prijedor.

Osim osuda, za sada još nema konkretnijih posljedica za postupak Javorovog zamjenika, Žarka Kovačevića.

Opravo to od Javora su zatražili građani koji su potpisali otvoreno pismo u kojem su pokrenuli inicijativu za smjenu Kovačevića.

U pismu su podvukli kako smatraju neprimjerenom i nedopustivom komunikaciju s bilo koje pozicije javne uprave kojom se diskriminiše bilo koji građanin zbog bilo kojeg identiteta.

“Očekujemo od gradonačelnika da inicira razrješenje Žarka Kovačevića s dužnosti zamjenika gradonačelnika Prijedora, a od Skupštine grada da tu inicijativu podrži kako bi se svim građanima našeg grada poslala poruka da su bezbjedni bez obzira na nacionalna, vjerska, rodna, politička ili bilo koja druga opredjeljenja”, navodi se u otvorenom pismu, čuje su dijelove objavile i “Nezavisnie novine”.

U kratkom telefonskom razgovoru za N1 Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada Prijedora, istakao je kako očekuje da će pitanje Kovačevićeve smjene definitivno biti na dnevnom redu neke od narednih sjednica. Na njegov sto, potvrdio je, stigla je građanska inicijativa o smjenu zamjenika gradonačelnika, a ima, tvrdi, i informacije da će narednih dana biti organizovano potpisivanje peticije za smjenu.

Od Kovačevićevog čina ogradio se i njegov stranački šef. Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić danas umjerenije prema stranačkom kolegi ističući kako je pod stalnim pritiskom, te kako je Kovačeviću i njegovoj porodici prijećeno smrću, ali i kako njegov stav nije izrečen na zvaničnom sastanku te kako je zbog toga uvjeren da je ovo pitanje moguće kulturno zatvoriti.

Sam Kovačević je još juče, nakon prve reakcije Stevandića, uputio izvinjenje ističući kako “slobodoumnost nije uvreda”, ali kako se može izviniti ako je neko njegovu objavio shvatio kao uvredu.

On je na svom Facebooku, uz ostalo napisao neka je “vatikanistima daleko lijepa kuća”.

“Kad se sjetim šta je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se i tekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Ko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna”, napisao je Kovačević.

Prijedlog za smjenu Kovačevića, prema zakonu, može da podnese samo gradonačelnik Slobodan Javor, ali to još nije učinjeno. Sjednica lokalnog parlamenta zakazana je za 27. april. U Prijedoru koaliciju u Skupštini grada čine SNSD iz kojeg je u gradonačelnik, Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija Srpske i Potkozarski narodni pokret.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare