Dom naroda traži smjenu Turković, iako po zakonu to nije moguće

Vijesti 29. aug 202215:07 8 komentara
F.Z./N1

Kako javlja reporter N1 Azur Delić sa sjednice Doma naroda Bosne i Hercegovine na prijedlog Lidije Bradare usvojena je inicijativa za smjenu Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH.

Za navedenu inicijativu glasali su delegati SNSD i HDZ BiH.

Ova inicijativa dolazi nakon što je Milorad Dodik, predsjednik SNSD i član Predsjedništva BiH zatražio ponovo smjenu Turković sa čela šefa bh. diplomatije.

Inače, prema Zakonu o Vijeću ministara BiH Dom naroda ne može tražiti smjenu ministra, nego to radi Parlamentarna skupština, a predsjedavajući VM-a BiH dužan je u skladu sa postupkom predviđenim članom 10. ovog zakona imenovati ministra, odnosno zamjenika ministra.

Ako Parlamentarna skupština  donese odluku o potvrdi smjene ministra u skladu sa stavom (1) člana 15. Zakona o Vijeću ministara, “zamjenik ministra će privremeno obavljati dužnosti smjenjenog ministra tokom perioda između dana donošenja navedene odluke o potvrdi i dana kada novoimenovani ministar preuzme dužnost u skladu sa postupkom predviđenim ovim zakonom”.

Prema Zakonu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH će odrediti koji zamjenik ministra će obavaljti dužnosti navedenog ministra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare