“Uspostavljen kontakt” sa ljudima koji mogu osigurati 500.000 AstraZeneca

Vijesti 15. apr 202119:07 1 komentar

Dolazi li AstraZeneca u Bosnu i Hercegovinu? Ponovno se najavljuje mogućnost nabave vakcina u entitetu Federacije BiH. Ovoga puta najavljuje se zajednički nastup s Vladom Kantona Sarajevo. Na stolu je nekoliko ponuda. Riječ je o 500 hiljada doza AstraZenece iz Velike Britanije, ali i ne isključuje se mogućnost nabave i od Ruskog investicijskog fonda. No, usprkos brojnim najavama, do danas vakcine nisu nabavljena.

13. aprila održan je online sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici jedne britanske firme koja posluje u zdravstvenom sektoru i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije. Prisustvovao je i bh. ambasador u Velikoj Britaniji, Vanja FIlipović.

Nabavka AstraZeneca vakcina

“Tokom sastanka razgovarano je o mogućnosti hitne nabavke vakcine AstraZeneca. Cijeni, količini, te dinamici dostave ukoliko bi došlo do realizacije”. Saopštili su iz Ambasade. A riječ je o 500 hiljada doza AstraZeneca vakcina. Iz Vlade Federacije potvrđuju kako su dobili informaciju direktora Zavoda za javno zdravstvo, Davora Pehara, o tome da je britanska ponuda stigla. No, finalizacije u praksi još nema.

“Naš ambasador u Londonu je stupio u kontakt sa ljudima koji mogu obezbijediti pola miliona AstraZeneca vakcina. Svi šute. Onaj kome je to posao, ko prima plaću ako ništa drugo šuti na to sve. I to je tragedija ove zemlje”, smatra Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Osim toga na sjednici Vlade Federacije danas je odlučeno i sljedeće.

“Federalna vlada je dala saglasnost na Sporazum o međusobnim pravima i obavezama Vlade KS i Vlade FBiH u implementaciji ugovora za nabavku vakcina s Ruskim fondom direktnih investicija. Te za njegovo potpisivanje ovlastila premijera FBiH”.

Riječ je o 500 hiljada doza ruske vakcine za Federaciji. I 200 hiljada za Kanton Sarajevo. No, sve treba proći proceduru u Zavodu za javno zdravstvo, stoga je Vlada Federacije nakon današnje sjednice pozvala ovu Instituciju da počne proaktivno djelovati kada je riječ o nabavci vakcina. Da li Zavod koči taj proces – danas nema odgovora. U međuvremenu najavljene su i nove donacije za BiH.

Čekajući COVAX

“Najveći problem svim državama predstavlja nabava cjepiva. O tome smo također razgovarali o mogućnostima kako R Hrvatska može pomoći BiH. Ministar Grlić Radman je najavio da je Vlada RH spremna donirati određene količine cjepiva BiH kako bi nam pomogla u ovom vremenu. Dok čekamo naše redovne isporuke putem COVAX i EU mehanizma”, kaže Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina i dalje čeka isporuke iz COVAX-a. Posljednje informacije su da bi do kraja aprila trebalo stići blizu 100 hiljada doza AstraZeneca vakcina. Ranije ih je stiglo 26.400. Do kraja juna najavljena je isporuka također blizu 100 hiljada Pfizer vakcina. Već je došao jedan kontingent od 23.400 vakcina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare