Nabavka respiratora u RS, ali i pokretne bolnice i dalje pod istragom

Vijesti 19. dec 202110:08 > 10:09 0 komentara
BIRN BiH/Ilustracija

Nakon direktora Instituta za javno zdravlje Republike Srpske Branislava Zeljkovića, pod lupu istražnih organa mogao bi doći i direktor Fonda zdravstvene zaštite RS, ali i pojedini funkcioneri iz Vlade RS, saznaje N1.

Specijalni tužioci RS istražuju nabavke respiratora koje je rađeno preko firme Medietic, a u fokusu je i dalje pokretna bolnica.

“Tužilaštvo intenzivno radi, vrši provjere i prikuplja obavještenja i po osnovu krivične prijave podnesene protiv Dejana Kusturića, v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i drugih NN lica zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi i krivičnog djela nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima, a u vezi sa nabavkom ventilatora za intenzivnu njegu sa preduzećem ‘Medietic’ d.o.o. Banja Luka, te u predmetu koji se odnosi na pokretnu bolnicu”, potvrđeno nam je u RJT-Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Ovo tužilaštvo radi i na vrlo složenim i kompleksnim predmetima “visoke korupcije”, a istraga se vodi protiv šest osumnjičenih osoba: Branislav Zeljković, Slavko Bojić, Saša Marković, Dragan Dubravac, Vladimir Vuletić i Mladen Gajić.

Početkom decembra Tužilaštvo je proširilo istragu protiv Branislava Zeljkovića u odnosu na radnje koje se odnose na postupke javnih nabavki putem direktnog sporazuma.

Istragom su obuhvaćeni dodatni pravnni subjekti “Krajinagroup“d.o.o. Banja Luka, “Sineks Laboratorija“ d.o.o. Banja Luka “Perfect Clean“d.o.o. Banja Luka i “Aries“ d.o.o. Banja Luka.

Istražioci sumnjaju da je nabavka medicinske opreme koju je provodio JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ vršena bez provjere tržišta, putem pregovaračkog postupka, bez objave obavještenja o nabavci, po višestruko većim cijenama od nabavnih, bez odgovarajuće medicinske deklaracije i standarda, od nekvalifikovanih ponuđača i bez nadzora nad prijemom iste.

Tužilaštvo BiH radilo je na više predmeta koji se odnose na nabavke za vrijeme pandemije u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali je dio predmeta nakon izvršenih provjera, proslijeđen na postupanje nadležnim entitetskim tužilaštvima.

Pored optužnice u slučaju Fadil Novalić i drugi, prije desetak dana “podignuta je optužnica za krivična djela pranja novca i prevare u privrednom poslovanju, protiv dvije fizičke i dvije pravne osobe iz BiH, zbog nezakonitosti u vezi nabavki u vrijeme pandemije u kojima je preduzeće iz Slovenije, oštećeno za iznos od 300.000 eura”, kažu iz Tužilaštva BiH za N1.

Optuženi Emir Begović direktor “Global Promet“ d.o.o. Gračanica te Sead Žilo direktor “Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići, terete se da su u martu 2020.godine prevarili državljanina Slovenije za preko pola miliona KM, obećavajući mu isporuku maski koje nisu imali.

“Svjesni činjenice da ne raspolažu medicinskim sredstvima – troslojne medicinske/hirurške maske za lice, niti da iste mogu proizvesti jer nisu registrovani kao proizvođači medicinskih sredstava niti posjeduju proizvodne pogone za proizvodnju medicinskih sredstava, doveli i održavali u zabludi direktora pravnog lica ‘Labena’ d.o.o. Ljubljana pri sklapanju i realizaciji kupoprodajnih ugovora o isporuci troslojnih medicinskih/hirurških maski, ukupne količine 3.850.000 komada, te na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od 300.000 eura, a na štetu pravnog lica ‘Labena’ d.o.o. Republika Slovenija”, stoji, između ostalog, u optužnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!