Nabavka vakcina Sputnjik V za Federaciju BiH još je na čekanju

Vijesti 20. mar 202121:02 2 komentara

Vakacine putem COVAX-a konačno stižu u BiH. Potvrđeno je to iz Ministarstva civilnih poslova BiH. U srijedu 24. marta 23.400 doza Pafizerovih vakcina biće dopremljeno na sarajevski aerodrom.

S druge strane, još uvijek nema potvrde da li je ruska strana potpisala ugovor za nabavu vakcina Sputnik V za Federaciju BiH, putem sarajevske kompanije Medimpex. Također, banjalučka Krajinagroup uputila je Agenciji za lijekove BiH zahtjev da postanu ekskluzivni uvoznik i distributer Sputnika za BiH.

Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH danas je stigla vijest iz COVAX-a- vakcine koje je Bosna i Hercegovina platila stižu u zemlju. Tačno vrijeme dolaska vakcina zavisit će od letova kojim će vakcine biti otpremljene prema BiH, navode iz resornog ministarstva.

“Zvanično je potvrđen dolazak 24.000 doza razređivača (diluenta), dolazi 23. marta, dok 23.400 doza BioNTech/Pfizer cjepiva dolazi 24. marta. O detaljnim informacijama ćemo obavjestiti javnost, odmah po primitku podataka”, naveli su.

No, nabavka vakcina Sputnjik V za Federaciju BiH još je na čekanju. Čeka se potpis ruske strane, kako bi Federacija i zvanično mogla nabaviti prve doze. Željko Samardžija, ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji kaže za N1 da je još prije dva mjeseca obavljao razgovore sa predstavnicima Ruskog fonda za direktne investicije, te da je povratne informacije dostavio Ministarstvu vanjskih poslova, ali da je na tome sve završilo.

“Vrijeme prolazi. Imali smo tada odličnu ponudu, sada smo već u nekom velikom redu za čekanje. Koliko vidim, prema informacijama koje sam danas upratio u BiH, radi se sada o nekoj firmi koja posreduje s ruskim firmama. To je već stvar nekih privatnih dilera, mi više u to ne ulazimo, očigledno svi imaju svoje relacije”, rekao je Samardžija.

Relacija vlast i stanovništvo u korona-vrijeme ne funkcioniše. Vladajući u Federaciji nisu obezbijedili svojim stanovnicima vakcinaciju, dok se većina svijeta uveliko imunizira. Prepušteni smo donacijama, zahvaljući kojima se u ovom bh. enitetu barem djelimično vakcinisao određeni broj osoblja u zdravstvenom sektoru.

“Ovakvu bruku i propast ova zemlja, BiH, nikada nije doživjela u svojoj hiljadugodišnjoj povijesti. Njoj se danas događa nešto nečuveno, a za to su krivi oni koji je vode. Mi smo u tami i živom blatu nekog jezera o kome ni sanjali nismo”, istaknuo je sociolog Esad Bajtal.

A ni sanjali nismo da ćemo iz pozicije u kojoj smo kako vlast kaže bili država koja je među onima koji su najbolje odgovorili na Covid19, doći u situaciju da ćemo među zadnjima nabavljati vakcine i da nećemo moći birati. Danas je čini se, daj šta daš, ali ni toga nema.

“Brisel je toliko preokupiran unutrašnjim problemima. Promašaj u distribuciji vakcina je bio velika šansa za Evropljane da pokažu da smatraju svaku zemlju i svaku zemlju aspiranta dijelom Evrope i da ih tretira na fer način. Ali, činjenica da Sarajevo mora moliti za vakcine mislim da je užasna. Gledao bih prema Evropi jer je to u krajnoj mjeri destinacija ali trenutno tamo nema liderstva i ne bih imao velike nade da će biti uskoro“, rekao je Janusz Bugajski, analitičar i ekspert za Balkan.

No, nada umire posljednja. Svi se nadaju da će uskoro Federacija dogovoriti i isporuku vakcina Sputnik V, te da će i ovaj bosanskohercegovački enitet kao i cijela država BiH krenuti u masovnu imunizaciju stanovništva, jer to je kako kažu ljekari, svjetlo na kraju tunela.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare