Načelnici općina u Kantonu Sarajevo traže zaštitu prava na lokalnu samoupravu

Vijesti 16. jun 202120:34 0 komentara
Sastanak načelnika u KS, (FENA)

U zgradi Općine Novi Grad Sarajevo danas je održan sastanak kojem su pored načelnika Semira Efendića prisustvovali i načelnici općina Stari Grad, Ilidža, Hadžići, Ilijaš i Trnovo Ibrahim Hadžibajrić, Nermin Muzur, Hamdo Ejubović, Akif Fazlić i Ibro Berilo.

Razgovarano je o Zakonu o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, koji je donesen 2017. godine.

Načelnici tvrde da je otežan rad lokalnih zajednica

Njime je preuzeto puno nadležnosti iz Zakona o principima o lokalnoj samoupravi datim općinama i preneseno na kantonalni nivo koji je neefikasan.

Samim tim otežan je rad lokalnih zajednica, a posebno je usložnjena procedura izdavanja raznih saglasnosti i odobrenja za građenje.

Istaknuto je da je BiH među najsporijim državama na svijetu, zbog zakona koji su neusaglašeni i neprovodivi, a ne donose ih općine, nego kantoni i FBiH.

“Primijetili smo da je Zakon o prostornom uređenju KS u neskladu sa Zakonom o principima o lokalnoj samoupravi u FBiH i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Danas smo usaglasili da načelnici svih devet općina potpišu apelaciju prema Ustavnom sudu, da se takav Zakon stavi van snage”, kazao je Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići.

Načelnici podnijeli apelaciju Ustavnom sudu

Dodao je da će paralelno s tim obavijestiti Vladu FBiH da su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu.

“Predložit ćemo im da ovakav Zakon zajedno s općinama izmijene i prije presude, na način da on bude ustavan i u saglasnosti s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Osim toga, da bude provodiv na jednostavan i brz način, a ne da otežava rad lokalnih zajednica”, naveo je Ejubović.

Na sastanku je usaglašeno i da se Vladi KS, što prije uputi obavijest o tome da svi načelnici pokreću apelaciju prema Ustavnom sudu za zaštitu prava na lokalnu samoupravu.

Izmjena Zakona o prostornom uređenju

Osim toga, treba se uputiti i zahtjev da se pokrene procedura za donošenje novog ili izmjenu i dopunu postojećeg Zakona o prostornom uređenju.

U njemu bi bile uključene sve općine iz KS i ispoštovani principi iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Federalni zakon o principima lokalne samouprave.

Dogovoreno je da u narednom periodu načelnici općina KS javnost upoznaju o svim problemima sa kojima se suočavaju lokalne zajednice.

Naveli su da te probleme uzrokuju zakoni koji nisu usklađeni sa Zakonom o principima lokalne samouprave i Poveljom o lokalnoj samouprai.

Poručili su da će uputiti zahtjeve da ih promjene oni koji su ih donijeli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!