Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić osuđen na 12 mjeseci, ali ne ide u zatvor

Vijesti 07. okt 202115:32 2 komentara
Facebook/ Hasan Ajkunić

Općinski sud u Bugojnu osudio je načelnika Hasana Ajkunića na 12 mjeseci zatvora, ali se kazna neće izvršiti ukoliko u vremenu provjeravanja od četiri godine ne počini novo krivično djelo.

Proglašen je krivim da je kao službena osoba prekoračio granice svoje službene ovlasti i drugome pribavio korist i uskratio građanima pravo na slobodno zapošljavanje na području Federacije BiH. Počinio je krivična djela ˝Zloupotreba položaja ili ovlaštenja˝ u sticaju sa krivičnim djelom „Povreda ravnopravnosti u zapošljavanju“.

Ajkuniću se stavlja na teret da je od januara 2011. godine do januara 2016. godine kao načelnik općine Bugojno prekoračio granice svojih službenih ovlasti u postupku prijema namještenika i državnih službenika u radni odnos, te je po svom nahođenju uskraćivanjem prava građanima na slobodu zapošljavanja pod jednakim uvjetima protivno odredbama Statuta Općine Bugojno, Zakonu o namještenicima i organima državne službe u FBiH kao i Zakonu o državnoj službi u FBiH vršio prijem u radni odnos bez provođenja procedure javnog oglašavanja i mimo Agencije za državnu službu FBiH.

Ajkunić je tako zasnovao radni odnos sa 12 osoba, dok je suprotno odrebama Zakona o obligacionim odnosima u periodu od 03. maja 2012. godine do 01. decembra 2015. godine zaključio 20 Ugovora o djelu sa Ž. I. za obavljanje poslova potrebe mjesne zajednice Poriče za pružanje pomoći mještanima u organizaciji proljetne sjetve i stručne pomoći korisnicima poljoprivrednih poticaja na terenu.

Detalje presude proičitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare