Načelnik koji je sebi i službenicima smanjio platu: Pokazati solidarnost

Vijesti 29. mar 202113:39 0 komentara

Stjepan Dujo je načelnik Novog Travnika koji je budžetom za 2021. godinu smanjio svoju, ali i platu općinskih službenika, a povećao sredstva za stipendije, porodilje i subvencije vrtića u ovoj općini. Za N1 je objasnio svoje razloge, te kazao da bi i viši nivoi vlasti trebali prepoznati ovaj potez.

On je u uvodu kazao da je bivši načelnik 2020. godine u aprilu mjesecu povećao plate službenicima, ali i svoju platu. Tvrdi da je to bilo van zakonskih okvira i netransparentno učinjeno.

“Tražio sam kako da se vratimo u zakonske okvire proračuna, kako da povećana osnovica – koja je bila nezakonita i netransparentna, a bili smo u pandemiji. Dogodilo se nejasno povećanje plaće službenika i načenika, to nije bilo vidljivo građanima. To me kopkalo, smetalo. Tražio sam kako da to riješimo. Pandemija i dalje traje, neizvjesno je njeno trajanje. Proračun je sada prošao svu proceduru. 50.000 KM na razini godine može pomoći određenim skupinama u našem društvu”, poručio je Dujo za N1.

Je li bilo reakcija u općini? Da li je ovim potezom stvorio neprijatelje?

“Da budem iskren – nisam sretan sa smanjenjem plaća, prema bilo kome. Međutim, smatram da je važno da se vratimo u zakonske okvire i transparentnost. Sindikat nije sretan s tom okolnišoću, ali uvjeravao sam ih da je princip transparentnosti važan. Solidarnost koju ćemo pokazati, bez obzira što smanjenje nije znatno, mislim da je to gest hvale vrijedan”, rekao je gost N1.

Podrška ovakvom potezu može doprnijeti nekom sretnijem okruženju, tvrdi Stjepan Dujo, te smatra da je bitno da svi koji se nalaze na funkciji prepoznaju važnost ovog trenutka.

“Ono što je naša obaveza – da taj posao obavljamo odgovorno. Svi koji mogu pomoći sugrađanima odgovornost da pokažu”, rekao je.

“Pozvao bih svakoga da prepoznaju važnost, kako vratiti našu djecu u klupe, vratiti ekonomiju. Ovo će proći, ali bitno je kako se ko prema čemu postavlja. Moramo pokazati soliudarnost sa građanima”, izjavio je.

U Novom danu je rekao i to da su razgovori sa građanima i poduzetnicima na lokalnim nivou važni.

“Razlika između javnog i prvatnog sektora je važna, javni sektor je golem, više je tu razina. Mi poduzetnike moramo prepoznati kao ključne partnere. Moramo naći načine kako da zaštitimo prava ranika, to je bitno u privatnom sektoru. Poticati lokalne privrednike kako bi zaposlili što više ljudi. Moram kontinuirano razgovarati sa građanima, ali i sa poduzetnicima, vidjeti koji su problemi i tražiti rješenje za njih”, naveo je za N1.

Dujo je rekao da je zahvaljujući ovom potezu mala sredina je dobila pažnju javnosti.

“Naše sredine imaju potrebu da se ukaže i na pozitivne i negativne stvari. Mi nastojimo pomoći svima koji su u potrebi, sa ove i sa drugih razina vlasti. Naš mali proračun nije dovoljan da pomognemo svima koji su u stanju potrebe, ali potrebno nam je da mediji prikažu Novi Travnik u novom svjetlu, da je to mjesto sa dobrom perspektivnom, a da vlade prepoznaju važnost sredine, kako bi svi izašli iz stanja socijalne potrebe”, zaključio je gost N1.

Pogledajte i video kompletnog gostovanja u Novom danu na N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!