Načelnik Konjica podržao investitore u izgradnji hidorelektrana na Neretvici

Vijesti 28. jul 202110:29 3 komentara
EPBiH

„Izgradnja malih hidroelektrana na Neretvici je interes općine Konjic i izražavamo bezrezervno opredjeljenje za realizaciju ovog projekta u skladu sa Ugovorom o koncesiji, drugim ugovorima i svim preuzetim obavezama“, kazao je Osman Ćatić, načelnik općine tokom razgovora s Senadom Salkićem, izvršnim direktorom za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH.

Ukazao je da “sprečavanje i obustava izgradnje neminovno vodi do tužbe od investitora Elektroprivrede BiH za zaštitu prava i obeštećenja, što bi za općinu Konjic značilo značajno finansijsko opterećenje”. Naveo je da bi “postupak bi podrazumijevao deeksproprijaciju i povrat uloženih višemilionskih sredstava, te novca uloženog u Program prijateljskog okruženja i druge svrhe”.

“Iskazana podrška i data saglasnost”

Na sastanku na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima u vezi sa obezbjeđenjem početka izgradnje dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, izražena je saglasnost o zajedničkom djelovanju na realizaciji projekta i dogovorena izrada akcionog plana sa jasno definisanim zadacima i obavezama Elektroprivrede BiH, Općine Konjic (i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji bi izvođaču radova trebalo da obezbijedi nesmetani pristup gradilištu), saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Stav općine Konjice je presudan za ovaj projekat koji je od interesa i za Elektroprivredu i za općinu i načelnik Ćatić je bio decidan. Iskazana je jasna podrška, opredjeljenost i saglasnost za njegovu realizaciju. Potvrdu ovakvog stava očekujemo i od strane Općinskog vijeća na tematskoj sjednici koja bi trebalo da bude održana u narednom periodu“, naglasio je dr. sci. Salkić.

“Tokom razgovora na kojem je dogovorena dinamika daljih aktivnosti, ukazano je na činjenicu da organizatori i učesnici događaja od 1. juna 2020. i 14. juna 2021. godine, kada je spriječen ulazak izvođača radova na gradilište, nemaju podršku općine Konjic”, saopćeno je iz EPBiH.

Građani se protive

Podsjetimo, građani koji žive u dolini Neretvice tijelima su blokirali kamione i mašine građevinskih preduzeća GPI iz Konjica i Amitea iz Mostara koji su bili krenuli ka Buturović Polju s namjerom da danas započnu radove na izgradnji malih hidroelektrana na rijeci Neretvici. Radovi su tada spriječeni.

Na rijeci Neretvici planirana je izgradnja čak 15 postrojenja, čemu se odavno protivi lokalno stanovništvo.

Građani koji se bore za očuvanje prirodnih ljepota ovog kraja osnovali su Udruženje “Pusti me da tečem”, koje je preraslo u pokret koji brani Neretvicu sa više od pet hiljada pratilaca i oko 700 članova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare