“Naći ćemo mjesto za svakog pacijenta”

Vijesti 24. mar 202117:50 > 18:57 0 komentara

Bolnički kapaciteti u Republici Srpskoj su na maksimumu, ali pacijenti se ne smještaju po hodnicima. Svi će biti zbrinuti, poručuju iz UKC-a koji svakodnevnom reorganizacijom pronalazi dodatna mjesta za pacijente. U zbrinjavanju teških slučajeva pomoći će i donacija više od 30 respiratora koje je obezbijedila Srbija.

Kroz Kovid odjel UKC-a dnevno prođe i do 200 pacijenata. Gotovo četvrtina se hospitalizuje. Urgentni centar dramatično je opterećen. Ljekari iscrpljeni, mjesta sve manje, ali Vlado Đajić, direktor UKC RS, tvrdi da uvijek imaju rezervne položaje.

Rezervni položaj na frontu protiv kovida, osvaja se reorganizacijom.

Pitali smo direktora UKC-a liječe li pacijente po hodnicima.

“Što se tiče izjave ‘u hodnicima’ mislilo se na dnevnu bolnicu u Urgentnom centru. Nijedan naš pacijent nije na hodniku, neće biti na hodniku. Mi imamo strategiju, nije lako. Na staroj hirurgiji 70, na drugim odjelima 30 kreveta, u intenzivnim jedinicama 20-30 mjesta za respiratore. Tako da je u ovom trenutku situacija stabilna. Juče smo imali oko 200 pacijenata, primili 47”, pojasnio je Đajić.

Sve su teže kliničke slike oboljelih.Od oko 500 hospitalizovanih samo na UKC RS, 70 je na respiratoru, čak 280 na kiseoničkoj terapiji. Zbog svega, donacija iz Srbije od između ostalog 30 kliničkih i 5 mobilnih respiratora, znači mnogo.

“Mjesta uvijek ima, s obzirom da se radi o respiratorima koji se mogu iskoristiti bez obzira da li se radi o kiseoničkoj mreži, ili bocama kiseonika. U slučaju potrebe bolnice preraspoređuju svoje kapacitete, shodno trijažnim odlukama. Što se tiče osoblja i ono se prespoređuje u okviru kapaciteta”, izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Kovid režim u svim bolnicama sužava zdravstvenu zaštitu nekovid pacijentima. Prolongiraju se redovni zahvati. I borba protiv korone, ali i borba za radna mjesta-borba je za istu stvar – za život.

“Ja jesam političar, ali prosto mislim da postoje situacije koje nisu za zloupotrebu. Pogotovo kada Vam vam vapaj šalju medicinske sestre koje ne mgu da odu kući, ne znaju jesu li zaražene, ne mogu da zagrle svoju djecu”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

U trenutnoj situaciji ljudski resursi su neophodni. Najavljuje se i uključenje privatnog sektora u liječenje zaraženih virusom korona.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!