Nacionalni praznik Republike Austrije obilježen u Domu oružanih snaga BiH

Vijesti 25. okt 202212:04 0 komentara
N1 BiH

Republika Austrija obilježava svoj Nacionalni praznik 26. oktobra, a svečana manifestacija je održana u ponedjeljak navečer. Tim povodom austrijska ambasadorica u Bosni i Hercegovini dr. Ulrike Hartmann uputila je poruke o prijateljstvu i tradicionalno plodonosnoj saradnji između Austrije i Bosne i Hercegovine, te za neposrednu budućnost Bosne i Hercegovine.

Politička stabilnost, a time i politička budućnost Bosne i Hercegovine su Austriji naročito u srcu – time konkretno mislimo na budućnost Bosne i Hercegovine kao jakog austrijskog partnera u Evropskoj uniji. Stoga ćemo poduzeti sve, da ovu – ljudima, prirodnim ljepotama i resursima – tako bogatu i lijepu zemlju podržimo u ispunjavanju pretpostavki za prijem u Evropsku uniju i da joj se još tekuće godine dodijeli status zemlje kandidata za članstvo. Sama naša podrška, ipak, neće biti dovoljna. Bosna i Hercegovina isto tako treba da poduzme potrebne korake, da vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija prihvati i implementira kroz svoje zakonodavstvo“, ističe ambasadorica Hartmann i skreće pažnju na to, da je „sada, poslije izbora i preporuke za kandidatski status, pravi trenutak za novi politički zamah. Za Bosnu i Hercegovinu je puno toga u igri – ne samo približavanje članstvu u Evropskoj uniji, nego i da se ljudima pruži perspektiva u vlastitoj zemlji, te da u evropskoj sigurnosnoj strukturi bude na pravoj strani“.

Bosna i Hercegovina već godinama ostvaruje suficit u trgovinskoj razmjeni sa Austrijom. Osim privredne saradnje koju već decinijama Bosna i Hercegovina održava sa Austrijom, Austrija je bitan partner Bosne i Hercegovine u kulturno-socijalnom razvoju i podršci ka evropskom putu.

Iz ambasade su naveli da Austrija kao neutralna zemlja uvijek stoji na strani prava i čovjeka, te ističe važnost solidarnosti i pouzdanih partnera. I kao sada u slučaju Ukrajine, tako je Austrija uvijek bila na strani i Bosne i Hercegovine.

Kako Hartmann ističe, pored materijalne pomoći, praćene transferom pravnog i praktičnog znanja i pozitivnih iskustava, te intenzivne kulturne saradnje, poseban značaj pridaje se izgradnji zajedničkih privrednih odnosa, uz stvaranje radnih mjesta kroz investicije austrijskih poduzeća. Očekuje se, istovremeno, da nositelji odlučivanja u Bosni i Hercegovini daju svoj doprinos stvaranju prespektive za mlade ljude, da svoju uspješnju budućnost prepoznaju i grade u Bosni i Hercegovini.

Pored svog doprinosa u oblasti privredne saradnje, Austrija, kao snažan dio snaga EUFOR-a, doprinosi i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. „Naš stav je jasan: Austrija hoće da se i dalje, sa svojim vojnikinjama i vojnicima, brine za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini“,  naglašava ambasadorica Hartmann.

Posljednjih 25 godina, Austrija je najveći investitor u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti održanoj u Domu oružanih snaga prisustvovali su mnogi BH zvaničnici. Austrijski Nacionalni praznik pozdravili su Christian Schmidt, Ejup Ganić, Fadil Novalić, Franjo Topić, Bisera Turković, Elvedin Begić, Eli Tauber kao i mnogi ambasadori, politički i kulturni zvaničnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!