Nadležni ističu: Uvođenje pravila “vakcinisan-prebolio-testiran” je nužno

Vijesti 19. nov 202119:08 0 komentara
N1

Nakon što je najavljeno uvođenje mjere CTP - "cijepljen, testiran, prebolio", uslijedila je javna diskusija. Pojedini političari, javne ličnosti i građani smatraju da je to udar na slobodu izbora. Epidemiolozi pak objašnjavaju da je to nužno obzirom na nizak nivo procijepljenosti i enorman rast broja zaraženih. Bolnice u BiH pune se iz dana u dan.

Od ukupnog broja hospitaliziranih – 80% su nevakcinisane osobe. Ova činjenica treba da, kažu epidemiolozi, ponuka građane na imunizaciju. No, to ide sporo. Stoga je, smatraju nadležni, uvođenje mjere “vakcinisan, testiran, prebolio” – nužno.

“Oko 50 osoba se kontinuirano nalazi na respiratoru. Želimo da spriječimo da teret koji društvo nosi bude prevelik… da se smanji i da se osigura funkcioniranje zajednice. Cilj je potaknuti ljude na vakcinaciju”, rekao nam je Sanin Musa, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Bolnički kapaciteti se pune. U KS 140 hospitaliziranih, u UKC RS 276. Zdravstveni radnici su u strahu da će se ponoviti situacije iz ranijih perioda.

“Taj broj hospitaliziranih pacijenata se uvećava. Nadamo se da neće biti naglog skoka. Veliki broj zdravstvenih radnika je bio izbačen iz stroja i tada se nije moglo fizički stići na veliki broj popunjenih kreveta”, ističe Alis Kozica, voditelj Operativnog tima za imunizaciju u Zenici.

Zbog epidemiološke situacije brojni građani trpe i ne dobijaju adekvatnu zdravstvenu njegu. Nejra Šećeragić na oftalmološki pregled čekala je nekoliko sati. Bezuspješno.

“Došla mi je sestra i rekla mi je da se javim za deset dana, da ih zovem telefonom, da me naruči tek poslije… meni su oči otišle ne znam od čega… i osoba sam sa invaliditetom, imam kartice i sve”, govori nam Nejra Šećeragić.

Ovakve scene bit će sve češće ukoliko i dalje ostanemo na niskom nivou procijepljenosti, te ako zdravstveni sistem bude preopterećen, poručuju stručnjaci. Sa druge strane mnogo strožije mjere uvode se u drugim zemljama.

“To našim ljudima zvuči dramatično, ali to je u nekim zemljama normalno već neko vrijeme. Stručnjaci traže da uzmu građani treću dozu i taj broj vakcinisanih raste. Od ponedjeljka u Austriji, prije uvođenja lockdown-a, stotinu tisuća ljudi se cijepilo”, rekao nam je Antonio Šećerović, novinar lista Kurier.

U BiH za sada manje od 40% revakcinisanih. Broj umrlih enormno visok. Osim Federacije i entitet Republika Srpska razmatra uvođenje iste mjere. U vrijeme epidemije, kažu iz ZZJZ FBiH, pravo na život je iznad svega.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!