Nadležni-nenadležni za murale Vulina i Mladića u Banjaluci

Vijesti 27. dec 202119:20 > 19:38 4 komentara
N1

Mural u Hagu osuđenog Ratka Mladića, te mural Aleksandra Vulina, ministra unutrašnjih poslova Srbije oslikani su na različitim lokacijama u Banjaluci, ali uz istu poruku - "Ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti". Iako se sve dešava u gradskom jezgru, niko ništa nije ni vidio, ni čuo. A nadležni su - nenadležni.

Dva murala… jedna poruka: “Ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti”.

I mnogo pitanja… Ko šara Banjaluku i zašto baš u ovom delikatnom političkom trenutku?

“Banjaluku obično šaraju nesavjesni građani”, kazao je Siniša Štrbac, Komunalna policija Banjaluka.

No, je li baš tako?

Murali, ili slike Ratka Mladića, osuđenog za najteže ratne zločine i genocid, na više su lokacija u Banjaluci. Ovaj je u blizini zgrade Vlade RS. Sa istom porukom o nezaustavljivom ujedinjenju kod kampusa mural ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu, srpska trobojka i natpis narodni ministar.

Portret je naknadno posut plavom farbom, što kao ni samo crtanje niko, nije vidio.

Zasigurno više časova treba da se ovakav mural oslika na zidu. Kako je moguće da niko ni komunalna policija, ni policija, ni građani, nisu vidjeli nekoga ko ih je ocrtavao?

Mural u Hagu osuđenog Ratka Mladića, te mural Aleksandra Vulina, ministra unutrašnjih poslova Srbije oslikani su na različitim lokacijama u Banjaluci, ali uz istu poruku – “Ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti”. Iako se sve dešava u gradskom jezgru, niko ništa nije ni vidio, ni čuo. A nadležni su – nenadležni.

Jesu li baš samo nesavjesni građani odgovorni za procvat nedozvoljenog slikarstva sa političkim porukama? Policija kaže fasade su posao komunalne policije, a komunalna policija stava da su budžet potrošili i nisu nadležni baš za sve zidove.

“Sredstva Komunalne policije su ograničena, ona iznose 40.000 KM godišnje, u ovoj godini smo potrošili sva sredstva. Vidimo i mi šta se dešava, tražili smo veći obim sredetsva da bismo to u sljedećoj godini sve mogli završiti.Ovo pričamo o javnim objektima. Pored njih imamo i privatne, stambene zgrade. Komunalna policija, Grad nije nadležan za uklanjanaje grafita sa stambenih zgrada, već su nadležne same zajednice etažnih vlasnika. Tu se djeluje po prijavi stanara, komunalna policija izlazi na teren, pravi zapisnik sa predsjednikom zajednice, zgradi se nalaže da taj grafit ukloni u određenom vremenom periodu.

Mi bismo prvenstveno trebali tražiti, urgirati za asisteniciju MUP-a, jer njih ima znatno više nego komunalnih policajaca, pogotovo u noćnim satima, komunalne policije ima jedna, ili dvije patrole na cijeli grad. Tu bi nam dobro došla i pomoć pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, ne mogu zaista reći oni kada nekoga uhvate to nama i prijave i mi izlazimo na lice mjesta”, kazao je Štrbac.

Za psihologa analitičara Srđana Puhala simptomatično je mnogo stvari.

“Ovo su ‘umjetnički radovi’ mladih ljudi kojii su odrasli u takvom okruženju, ne nalaze problem u tome što crtaju ljude koji su osuđeni za ratni zločin na zidovima. Oni misle da je to vrhunski patriotizam. Ja mislim da se sve to prenijelo iz Beograda, onaj mural Mladićev koji smo imali u Beogradu i sve što se oko njega dešavalo u posljednjih mjesec i po dana se reflektuje i na stanje u RS.

Imamo jednu, možda čak koordiniranu akciju, gdje se tim muralima šalje poruka, kakvo je naše mišljenje o tim ljudima, ali i kakvo je naše mišljenje prema Bosni i Hercegovni, političkoj situaciji koja je od avgusta uzavrela, da je to možda neki oblik otpora”, kazao je Puhalo.

Prije pet dana prekrečen je uvredljiv grafit na stadionu u Prijedoru.

A ranije je uz pomoć video nadzora uhvaćen muškarac koji je šarao zidove Katoličke gimnazije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare