Nadležni – nenadležni za samoinicijativne provjere diploma v.d. direktora

Vijesti 28. mar 202219:27 0 komentara

Da li možete biti diplomirani pravnik, ako niste kročili na pravni fakultet? Pitanje je možda retoričko svuda u svijetu, ali ne i u Bosni i Hercegovini. Imenovanje v.d. Instituta za javno zdravlje Republike Srpske pokazuje svu “prohodnost” ili pak “propusnost” domaćeg obrazovnog sistema.

Poznata je studentska šala da na pojedinim fakultetima možeš pasti samo niz stepenice, iako neki kažu da su i na usmenom padali – sa stolice. Mnogi koji su studirali makar jednom su izrekli vanvremensku akademsku laž: “Počinjem da učim od sutra”. Jedno pitanje ih je ipak izenadilo.

Zbog imenovanja vršioca dužnosti Instituta za javno zdravlje RS, i građanima smo postavili pitanje: Ako si diplomirani pravnik, koji fakultet si pohađao?

“Pravo valjda”, odgovaraju nam.

Isto misli i ministar visokog obrazovanja.

“Pravni fakultet, valjda”, odgovorio je Srđan Rajčević, ministar visokog obrazovanja RS.

Valjda – ne znači nužno da.

Za neke smiješno, za druge retoričko, ovo pitanje, potrebno je postaviti zbog imenovanja o kojem se i dalje priča.

Na čelu Instituta za javno zdravlje je Kostadin Vasić. Diplomirani je pravnik, smjer nacionalna bezbjednost, sa 240 ECTS bodova. Vasić je nakon dvije godine više trenerske u Beogradu, školovanje nastavio na Sokocu, na odsjecima Bezbjednosti i mendžamenta / političkih nauka, stekao je diplomu pravnika. Time je, smatra se, ispunio uslove Statuta ustanove na čijem je čelu – da kad već nije ljekar, kao diplomirani pravnik bude imenovan.

“Ne znam, moram se upoznati sa tim slučajem. Zaista ste me zatekli sada. Postoji sistem ekvivalencije predmeta. Morate imati ekvalenciju predmeta, da bi se s jedne visokoškolske ustanove priznao u bodovnom smislu taj isti predmet u drugoj viskoškolskoj ustanovi. To vi znate kao i ja”, govori ministar visokog obrazovanja Rajčević.

Šta o prvom čovjeku najznačajnije ustanove, posebno u pandemiji, zna ministar zdravlja – pitali smo mnogo puta. Zadnji put se pitanja nisu svidjela ministrovoj PR službi.

“U skladu sa zakonom ćemo postupiti, ako dođe informacija, odnosićemo se prema njoj kao prema svakoj koja dođe u Ministarstvo zdravlja. Na kraju krajeva direktor je imenovan kao v.d., imate mogućnost da i njega direktno upitate kroz instituciju Instituta za javno zdravlje i da se raspitate o tim stvarima”, izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

O provjeri diploma

Što smo i učinili, pa nam je poručeno da nemamo kantar da mjerimo bilo čiju stručnost. Iz Inspektorata RS saopštavaju da nisu nadležni da imenuju direktore, što je logično, ali nevjerovatno zvuči da provjeru zakonitosti diploma tih istih direktora ne obavljaju po službenoj dužnosti nego po zahtjevu poslodavca, a na osnovu kopije diplome.

“Prosvjetni inspektor nema ovlaštenja da od ustanova i poslodavaca u Republici Srpskoj samoinicijativno izuzima diplome njihovih radnika radi provjere”, saopšteno nam je.

Tako su po službenoj dužnosti nadležni zapravo nenadležni, a vršioce dužnosti neometano imenuju stranačke kadrovske komisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!