Nadležni uvjeravaju: Do kraja godine neće doći do značajnog rasta kamatnih stopa

N1

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine za N1 naveo je da banke same određuju kamatne stope na osnovu ponude i potražnje i da ovisno o njihovoj poslovnoj politici će nastupiti prema građanima kada je riječ o povećanju kamatnih stopa.

Međutim, Mahmuzić kaže da građani nemaju razloga za brigu i uvjerava da neće doći do dramatičnog rasta kamatnih stopa.

“Ja odgovorno tvrdim da do kraja godine neće doći do značajnog pomjeranja kamatnih stopa da ga klijenti mogu osjetiti. Šta će se desiti iz Nove godine ne može niko predvidjeti jer ima puno faktora na koje mi ne možemo utjecati”, naveo je Mahmuzić.

Što se tiče intervencije regulatora, federalne agencije, Mahmuzić ističe da oni što se tiče iznosa kamatnih stopa nemaju mogućnost da bilo šta urade jer je to isključivo poslovna politika banke te da je u Federaciji BiH 14 banaka plus banke iz Republike Srpske. Mahmuzić je kazao da su dobili uvjeravanja da određene banke neće mijenjati kamatne stope.

“Zakonski niko nema u BiH mogućnosti postavlja neke referentne kamatne stope i uspostavljanja nekih kamatnih stopa administrativno. Dakle, kamatne stope se formiraju slobodno po principu ponude i potražnje”, objasnio je Mahmuzić.

Kada je riječ o inflaciji ona će, prema Mahmuzićevim riječima, u narednih mjesec dana doseći vrhunac.

“Mišljenja sam a i analize pokazuju da će inflacija otprilike na jesen biti stavljena pod kontrolu. Vrlo je nezahvalno davati predviđanja pogotovo u ovom vremenu u kojem se nalazimo”, naveo je Mahmuzić.

Na cijelu ekonomsku situaciju će utjecati i kako će svijet izgledati do zime i da se svijet promijenio i da sve ono što smo ranije imali poput jeftinih goriva, energenata više ne postoji pojasnio je Mahmuzić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad