Nadležni: Vatrenu stihiju na planini Lisac nemoguće gasiti kopnenim snagama

Vijesti 29. mar 202219:26 3 komentara
N1

Zenički vatrogasci ovih dana imaju pune ruke posla. Na području ovog grada aktivna su tri šumska požara na nepristupačnoim terenima. Požar na Zmajevcu, koji je prije nekoliko dana prijetio kućama je stavljen pod kontrolu. Onaj na Liscu i dalje je aktivan.

Na području Zenice trenutno su aktivna tri šumska požara na lokalitetu Vepra, Janjičkog Vrha i Lisca. Vatrena stihija sinoć je zahvatila veće područje planine Lisac, gdje se nalazi i glavni relej za šire područje.

Jedan od trenutno aktivnih šumskih požara na području Zenica je i onaj na Liscu koji je i najveći a radi se o nepristupačnom terenu koji je nemoguće gasiti kopnenim putem.

“Velika je površina i nepristupačne su lokacije, tako da mi nismo sad trenutno u mogućnosti da kopnenim snagama to ugasimo, potrebni su nam helikopteri, ako je to moguće”, govori za N1 Nermin Mujkanović, starješina PVJ Zenica.

Požari su aktivni i na drugim područjima BiH, ali saglasnosti oko angažmana helikoptera OS BiH nema. Iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića su saopštili kako ni ovoga puta Milorad Dodik nije dao svoju saglasnost za korištenje helikoptera.

Više detalja u prilogu Nerme Turić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare