Nadležni: Žrtve smo negativne kampanje, namjerno se prevrću kontejneri

Vijesti 04. jun 202119:14 2 komentara

Smeće na ulicama Sarajeva, te prepuni kontejneri oko kojih su razbacane dodatne količine smeća, u pojedinim sarajevskim naseljima, izazivaju nezdovoljstvo građana. Problem se sporo rješavaju. Nadležni kažu kako nedostaje kamiona za odvoz otpada. Poručuju i da su, jednim dijelom, žrtve “negativne kampanje”.

Pojedine sarajevske ulice posljednjih dana preplavljene su smećem. Situacija je danas nešto bolja, ali problem nije riješen.

Nezadovoljni građani fotografije su dijelili i na društvenim mrežama. Apeluju na nadležne da što hitnije riješe ovaj problem. I sve to uoči obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Problem komunalne nehigijene u glavnom gradu BiH traje decenijama, podsjećaju aktivisti. Poručuju da su građani postali taoci političkih prepucavanja. Ali su jednim dijelom i sami odgovorni. Budući da se mnogi ne pridržavaju komunalne kulture.

“Jednostavno, našim političkim strankama je jedino bitno ko će svoga direktora postaviti. Na šta će grad ličiti? To nikoga ne interesuje”, ističe Anes Podić, Udruženje “Eko akcija”.

Izostanak zakonske regulative i sankcija za nepridržavanje pravilnog odlaganja smeća pogoduje ovakvom stanju.

“Do komunalne čistoće se stiže na dva načina. Prvo morate imati infrastrukturu, morate imati dovoljno košarica za otpatke, kontejnera za otpad… Kada imate infrastrukturu, onda morate da imate kazne. Kazne nema”, dodaje Podić.

Suočen s brojnim kritikama, kantonalni premijer Edin Forto održao je sastanak s predstavnicima preduzeća “Rad”. Njegovu izjavu nismo mogli dobiti, S druge strane iz RAD-a poručuju da su svjesni problema. Ali i da su, jednim dijelom, žrtve “negativne kampanje”.

“Ja sam lično bio od Dobrinje do Azize Šaćirbegović u Hrasnom. Zatekli smo određena lica da prevrću kontejnere. Ostavljaju smeće mimo onog kako je propisano. Naravno, mi smo ta lica uredno prijavili MUP-u KS. Oni su evidentirani… Drugi problem, s kojim se susrećemo je parkiranje auta ispred naših automobila”, kaže Nijaz Salamović, v.d.direktor KJKP “Rad”.

Dok traju prepucavanja na kantonalnom nivou, sarajevski kontejneri čekaju da budu ispražnjeni. U međuvremenu visoke temperature pogoduju širenju neugodnog mirisa, ali i zaraze. To zahtijeva brz i nedvosmislen pristup rješavanju ovog problema. Ali i podizanja svijesti kod građana o pravilnom skladištenju otpada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare