Najava masovne vakcinacija bez vakcina?

Vijesti 31. mar 202111:30 3 komentara
N1

U državi BiH građani još nemaju tačnu informaciju kada će se moći vakcinisati. Trenutno je na tlu cijele države oko 131.800 doza, dostatnih za vakcinaciju 3,7 % stanovnika.

Tokom proteklog vikenda oko 10.000 državljana Bosne i Hercegovine išlo je u susjednu državu, Srbiju kako bi primili prvu dozu vakcine AstraZeneca.

Niko od zvaničnika BiH na ovo nije reagovao. Niti smatrao posljedicom svoje neodgovornosti.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić je, prema riječima članova ad hoc tima, od vikenda u ‘diplomatskoj ofanzivi’. Razgovarao je sa ambasadama Kine, SAD, Rusije. Do sada je uspio dobiti obećanje za nabavku 500.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm.

“Dobili smo određene informacije i instrukcije, te smo već u Kinu uputili tražena pisma, kao i zahtjeve, kako bi direkno ušli u proces nabavke vakcina. S obzirom na to da Pfizer i dalje insistira na pregovorima direkno s državom, hitno ćemo zatražiti od Vijeća ministara BiH, da se država odmah uključi u pregovore za potrebe nabavke vakcina za Federaciju”, rekao je premijer Novalić prilikom razgovora putem video linka sa kantonalnim premijerima.

A državi je Pfizer nudio sve moguće još u septembru, prošle godine. Bez bilo kakvog odgovora države!

Premijer FBiH je jučer sa članovima Ad hoc tima trebao dogovoriti da li će se obratiti i Ambasadi Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Obratila se N1 i od Ambasade Velike Britanije na naš upit je stigao odgovor :

“Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nije uključena u kupovinu vakcina od kompanija. Sve zainteresovane vlasti trebaju stupiti u direktan kontakt sa samim proizvođačem. S obzirom na to da niko nije siguran dok svi nismo sigurni, Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava globalni COVAX program, sa 548 miliona funti, kako bi se cijene stabilizirale i osigurali mehanizmi isporuke. Ujedinjeno Kraljevstvo će također usmjeriti višak vakcina u COVAX, raditi na podršci pouzdanosti sistema ponude, te sa partnerima tražiti način kako najbolje odgovoriti na pojavu novih sojeva”, navodi se u odgovoru.

Kako se sa nekoliko mjeseci kašnjenja odgovornost prebacuje na državu, državu, odnosno predsjedavajućeg Savjeta ministara, otvoreno ga je prvi javno optužio Saša Magazinović u državnom Parlamentu.

“Da li vas je stid biti na čelu Savjeta ministara, koje je zajedno sa ostalim odgovornim natjeralo ljude da u jednom danu voze 400, 500, 700 kilometara da bi povećali šansu za život i vakcinišu se u susjedstvu, umjesto da to pravo dobiju u svojoj zemlji”, pitao je Magazinović Tegeltiju u Parlamentu BiH.

Tegeletija je odgovorio i Magazinoviću, ali tako i svim građanima Bosne i Hercegovine:

“Način ovog pitanja je za neku drugu raspravu, nisam sretan što građani BiH i susjednih zemalja idu u Srbiju da se vakcinišu, jer nismo obezbijedili dovoljan broj vakcina. Što se mene i moje odgovornosti tiče, moje partije, to ne stoji. U BiH je u ovom momentu stiglo 80.000 vakcina, koje su stigle preko zajedničkih institucija. Vlada RS je nabavila 45.000 vakcina i donacija za Vladu FBiH iz Srbije.”

Iz Kantona Sarajevo, u danu kada je BiH imala nove rekordne brojke – novozaraženih 1.867 i umrlih 92, nove najave i to dalekosežne: Masovne imunizacije.

“Za masovnu imunizaciju sve je spremno i pripremamo Zetru. Danas će biti u funkciji aplikacija za prijavu za vakcinaciju. Nadamo se da će u budućnosti doći i veći broj vakcina kako bi nastavili s imunizacijom. Najopasniji taj period između prve i revakcinacije i u nekim zemljama su primijetili da je povećan broj ljudi zaraženih koji su vakcinisani zbog njihovog opuštanja te neke zemlje u Evropi i svijetu nakon prve vakcinacije uvode lockdown do revakcinacije. Ali mi još nismo došlo do tog stupnja da razmišljamo o tome”, rekao je jučer ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Haris Vranić.

U međuvremenu, brojni građani, na početku aprila, nikome više ne vjeruju. Čekaju novi vikend i put za Srbiju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare