Najave sastanaka sa ruskim vrhom dok se predlaže kandidatski status za BiH

Vijesti 04. jun 202220:13 10 komentara

Ukoliko u najavljenu posjetu Beogradu stigne ruski šef diplomatije Sergej Lavrov susrest će se i sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, potvrdio je ovo jutros sam Dodik, te najavio i sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je, kako navodi, planiran za jedanaest dana. Sve se ovo događa u trenutku kada slovenački predsjednik predlaže kandidatski status za BiH.

Gromoglasan aplauz jutros u Šipovu kada je član Predsjedništva Milorad Dodik najavio sastanke sa ruskim vrhom.

“To će vjerovatno poslije izazvati različite reakcije sa Zapada, ali šta da radimo. Moje je da vama našem narodu obezbjedim stabilnost. Republika Srpska je stabilna pokazuje da pored silnih nastojanja i na unutrašnjem planu od strane muslimana, i na vanjskom planu od strane Britanaca, Amerikanaca, pa čak i Njemaca da RS zna naći odgovor ostati stabilna”, kazao je Dodik.

Sastankom sa Lavrovom u Beogradu Dodik je pokazao da je BiH uvela sankcije Rusiji poručuje prvi čovjek PDP-a. Dodikov koalicioni partner iz Ujedinjene Srpske, s druge strane smatra da je sastanak obaveza.

“Prošli put kada je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, dolazio na Balkan, srpski član Predsjedništva BiH se sastao sa njim u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, a sada najavljuje sastanak u Beogradu. Zašto Lavrova nije pozvao u posjetu i sastanak u Banju Luku, Sarajevo, Istočno Sarajevo ili bilo gdje u Republici Srpskoj i BiH?”, pita se Branislav Borenović, predsjednik PDP-a BiH.

“Postoji posebna nit koja je vezana za stav Rusije o napadima na Republiku Srpsku, u Savjetu za implemetnaciju mira, u Ujedinjenim nacijama, što posebno obavezuje ljude iz Republike Srpske da ni u kom slučaju ne odbiju ili neeskiviraju sastanak sa Putinom i Lavrovom”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Prostor za diplomatski manevar u Evropi za Rusiji skoro da i ne postoji. Mnogi su s knedlom u grlu dočekali najavu Lavrove posjete Srbiji, čiji je dolazak još uvijek neizvjestan.

“Moguće je da bude sve uredu, a moguće je i da ne bude, da li je zakazano sve, zakazano je sve”, potvrdio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

“Mislim da to nije prijateljski gest od strane Rusije, da se tim gestom Srbija stavlja u gotovu nemoguću poziciju. Srbija jeste jedina zemlja u ovom djelu Evrope ne računajući Bjelorusiju koja nije uvela nikakve restriktivne mjere, zbog toga trpi ogroman pritisak”, kazao je Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana.

Razgovori sa ruskim vrhom dolaze u momentu kada slovenački predsjednik EU, koja insistira na sankcijama Rusiji upućuje inicijativu da se BiH odobri status kandidata.

“Da se ipak Bosna i Hercegovina izvuče iz tog začaranog kruga u kome nema nikakvog napretka niti poboljšanja statusa kao ni u jednoj državi Zapadnog Balkana”, kazao je Borut Pahor, predsjednik Slovenije.

Iako su se predstavnici Bosne i Hercegovine u većini slučajeva priključivali deklaracijama Evropskog savjeta. U zemlji nema jedinstvenog stava da li je Rusija pod sankcijama BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare