Najavljena posebna sjednica NSRS: Da li je BiH uvela sankcije Rusiji?

Vijesti 02. jun 202219:09 0 komentara

Nova Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u ponedjeljak će se održati na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Bit će to 31. posebno zasjedanje entitetskog parlamenta u ovom mandatu. Samo jedna je tačka dnevnog reda, u suštini - geopolitika i Republika Srpska u njoj. Zanimljivo je da se najavljuje obraćanje i ruskog ambasadora.

Na Spasovdan, veliki pravoslavni praznik i slavu Banjaluke, uz veliki broj građana, zajedno i politički oponenti.

“Radostan sam i sretan što smo danas kao narod sabrani ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja, danas kada proslavljamo i hramovnu, ali i slavu našeg grada”, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Još jedino crkva i skupština okupljaju zajedno vlast i opoziciju. Možda imaju ista vjerska stajališta, no politička, u izbornoj godini – teško. Vidjet će se to, sudeći prema dosadašnjm izjavama, u ponedjeljak na novoj Posebnoj sjednici entitetskog parlamenta.

Jedna je tačka dnevnog reda: “Informacija o međunarodnoj, političkog i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga RS”. Sve je na zahtjev Milorada Dodika, a u jeku rusko-ukrajinske i globalne krize.

“Inače u oblasti vanjske politike, ušli smo u jedan nered u kojem imate samozvano djelovanje određenih predstavnika koji su imenovani negdje vani, a onda oni odlučuju kako žele i ne uvažavaju činjenicu da nemaju zauzete stavove po brojnim pitanjima. Ovdje ne govorim samo o priči o sankcijama, mada je to sada najaktuelnija priča, ali imate situaciju da su brojni stavovi nedefinisani na unutrašnjem planu. Imate tako samozvane strijelce, ili neke koji rade po diktatu Bisere Turković, pa promovišu stavove koji nemaju veze sa realnošću u BiH”, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

A hoće li o realnosti u BiH na zakazanoj sjednici mišljenje iznijeti i ambasadori. Jednog posebno – ruskog Igora Kalabuhova kao mogućeg gosta najavio je SNSD-ov Srđan Mazalica.

Potpredsjednik NSRS Milan Petković o obraćanjima kaže:

“A da li će predstvnici diplomatskog kora, pa i ambasador Rusije Kalabuhov se obratiti, o tome ne znamo, NSRS o tome nije obaviještena. Svi gosti koji to žele, moraju da podnesu zahtjev da se obrate, a o tome odlučuje kolegijum NSRS”, rekao je Milan Petković, potpredsjednik RS (US).

U SDS-u i PDP-u bez dostavljenih radnih materijala, ne bi da se izjašnjavaju o samoj sjednici. Još u februaru je, Mirko Šarović tražio da “vlast jasno saopći stavove” o odnosu prema Rusiji zbog Ukrajine. Ipak se protivio sjednici Predstavničkog doma o tome, navodeći kako je mjesto rasprave o ovoj vanjsko-političkoj temi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Danas se Šarović, kao i većina u Predsjedništvu njegove stranke, bave sami sobom.

Dva kandidata za jednu kandidaturu. Milan Miličević i Mirko Šarović i dalje su u trci za državno tročlano tijelo. Umjesto kritike, najavljuju rješenja:

“Sada ćemo gledati da ne kritikujemo samo političke protivnike, nego i da kažemo kako ćemo mijenjati društvo”, dodao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Društvo u kojem se u dnevno-političke svrhe polemiše o tome, da li je država Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji ili ne.

NSRS bi u ponedjeljak trebala raspravljati i o tome. Vladajući pri stavu da sankcija Rusiji nema i neće biti, dok opozicija optužuje da su one faktički uvedene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!