Najavljeno novo poskupljenje gasa: Hoćemo li morati “prodavati maglu”

Vijesti 19. okt 202118:53 0 komentara
N1

Energetsku krizu u koju je svijet zakoračio osjetiti će i bh. građani, i to početkom naredne godine. Najavljuje se poskupljenje cijena gasa i za potrošače, i to prema navodima pojedinih stručnjaka, duplo. A BiH će morati osigurati dodatnih 40 do 50 miliona maraka na nabavku plina. Hoćemo li morati prodavati maglu, koje, očito, ove zime opet neće faliti?

Sa 57 feniga po kubiku, cijena gasa u BiH početkom naredne godine mogla bi poskupjeti na više od jedne marke. Iz BH Gasa kažu, prognozirali su to već početkom ove godine, i niti jednim od dva prijedloga cjenovne formule iz Gazproma, cijena gasa, poručuje stručnjak za gasni sektor, Almir Bečarvić, neće moći biti manja.

Jedna varijanta je 70 posto cijene berze i 30 posto nafte formule. Kontaprijedlog je bio 30 posto burza 70 posto formula. Znači, i po ovoj povoljnijoj varijanti nemoguće je da cijena gasa bude u Sarajevu ona veleprodajna, ne računamo ovdje maržu Sarajevogasa, ona nema teoretske mogućnosti da bude ispod 90 feninga i to bez PDV-a i bez marže Sarajevogasa“, komentarisao je Bećarević.

Što, dodaje Bečarević, nije niti skromno niti razumno povećanje, kako je to ranije najavljivao resorni federalni ministar. Nego neopravdano forsiranje na Turski tok. No, Džindić kaže, forsiranje je to jedino onoga što je u ovom momentu moguće, i najpovoljnije.

Ono što je istina jeste da je cijena gasa putem Turskog toka u to vrijeme kada je pravljena kalkulacija i kad je došao dopis da se prelazi na turski tok bila negdje oko 25 posto manja“, izjavio je to Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH 14. oktobra 2021.

Iz Energoinvesta slični navodi. Zahvaljujući prelasku na Turski tok, saopćili su iz ove firme, cijena je značajno povoljnija u odnosu na enormna poskupljenja koja su aktuelna ovih mjeseci na evropskom tržištu.

Naravno da je i ova ugovorena cijena preko 60 posto veća u odnosu na januar 2021. godine, ali zahvaljujući uštedama zbog prelaska na Turski tok, sniženju svih marži, te podršci Vlade FBIH, cijena gasa za potrošače u FBiH, nastojaće se održati nepromjenjena do kraja 2021. godine“, navodi se u saopćenju Enegoinvesta.

No, Bečarević ove navode negira.

Ja samo znam da smo mi napisali da se ne potpisuje nešto i mi to tada nismo htjeli da potpišemo, i javno rekli tada ministru mi to nećemo potpisati, jer sljedeće uslove koje Gazprom može da da oni mogu biti puno gori od onoga što sada imamo, i desilo se“, naveo je Bečarević.

A desiti će se i još jedan udarac na džepove građana, već udarene povećanjem cijena osnovnih namirnica. Poput penzionera. Od njih skoro 15 i po hiljada, koliko ih živi na području sarajevske opštine Novo Sarajevo, skoro polovina se grije upravo na plin.

Negdje oko 75 posto njih prima mirovinu ispod 450 maraka, od toga veliki dio minimalnu penziju, tako da taj dio koji ih opterećuje u zimskom periodu posebno na plin koji se griju oni će imati velikih problema oko izmirenja troškova grijanja, odnosno doći će vjerovatno do otkazivanja plina“, rekao je Omer Ključić, predsjednik Udruženja penzionera Novo Sarajevo

Zbog čega će sve veći broj građana biti prinuđeni grijati se raznim čvrstim gorivima. Što će povećati zagađenost bh. gradova, koji su i do sada često zauzimali prva mjesta na svjetskim listama najzagađenjih gradova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!