Najavljuje se drugi krug sankcija SAD-a: Pod lupom firma Prointer

Vijesti 17. feb 202219:06 > 22:46 0 komentara

Uveliko se najavljuje drugi krug sankcija SAD-a. Mediji u BiH pišu da će posljedice januarskih tek osjetiti povezani pravni subjekti. Pod lupom je kompanija Prointer za koju se tvrdi da je izgubila licencu američkog giganta Microsofta. Ipak, iz Prointer-a to demantuju i kažu da nisu dobili obavještenje o promjeni partnerskog statusa ni od Microsoft-a, niti od drugih distributerskih kuća. Poznavaoci prilka upozoravaju da se nije smjelo desiti da jedna kompanija ima monopol nad IT sektorom u javnom sektoru.

Elektroprenos Bosne i Hercegovine, Poreska uprava RS, Elektroprivreda RS, Šume, UKC RS, Vlada RS i ministarstva, RAK, Kancelarija za veterinarstvo BIH, čak i sarajevski Vodovod i kanalizacija, te mnogi drugi, softverska IT rješenja naručivali su od kompanije Prointer ITSS.

Ova kompanija posljednih godina, pobjednik je većine tendera. Od sistema E-bebe, do pametnog parkinga, nizali su se projekti i poslovi, uglavnom u javnoj sferi.

No, informacija da je američki tehološki gigant Microsoft sa svoje liste partnera skinuo firmu Prointer, mogla bi uticati na mnoge poslove. Iz Microsofta se je još ne oglašavaju, iz Prointera navode demantuju.

“Naša kompanija nije dobila obavještenje od kompanije Microsoft, niti od distributerskih kuća sa kojima sarađujemo, a koje se odnosi na pitanje partnerskog statusa. U tom smislu, kompanija Prointer ITSS, kao i do sada, nastavlja sa redovnim poslovnim aktivnostima i projektima. Istovremeno odbacujemo nesnovane i neargumentovane spekulacije koje su se pojavile u pojedinim medijima, da kadrovsko prestrukturiranje u samoj grupaciji ima bilo kakve veze sa navedenom saradnjom, a posebno insinuacije kojima se u politički kontekst stavljaju poslovni odnosi”, navodi se u saopštenju iz ove kompanije.

Prointer donedavno bio vlasnik ATV-a

Sve bi, smatra se, moglo biti posljedica američkih sankcija koje su uvedene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, čiji sin Igor, kako je sam Dodik priznao sarađuje sa komapnijom Prointer.

Prointer je sve donedavno bio stopostotni vlasnik ATV-a koji se sa Miloradom Dodikom našla pod američkim sankcijama.

Svega nekoliko sedmica nakon sankcija, ATV je promijenila vlasničku strukturu.

Alternativna televizija vlasnika je promijenila u januaru, a u sudskom registru kao osnivač, umjesto “Prointera”, sada se vodi sestrinska firma „Infinity media“.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, pod duplim američkim sankcijama, za Euronews Srbija kaže da nema nijednu firmu, a da poslove u ugostiteljstvu, ili sportu pak imaju njegova djeca.

“Nemam 65, nemam ni deset, ni pet, nemam ni jedne kompanije. Moj sin pokušava da se bavi nekim oblicima biznisa, više je u sportu”, izjavio je predsjednik SNSD-a.

U Transparency International-u BIH objašnjavaju da je u prvom krugu sankcija ostalo nejasnih detalja.

“I dalje ostaje najava da će se lista proširivati, da će se i druge kompanije, povezane sa ovim licima, direktno naći na listi. Malo jeste ostalo nejasno zašto u prvom krugu imamo samo Milorada Dodika, koji je već bio pod sankcijama…. i imamo ATV, od svih kompanija koje su povezane”, izjavila je Ivana Korajlić, predsjednica TI BiH.

Dodaje da se pod lupom našla povezana firma Prointer, koja ima monopol u javnom sektoru.

“Evo sada te posljednje informacije koje se odnose na Prointer i na raskidanje saradnje sa Microsoftom, koje može uticati na isporučivanje usluga ove firme kompletnom javnom sektoru u Republici Srpskoj. A zbog čega smo se doveli u situaciju da samo jedna firma ima monopl nad tim, to je već unaprijed poznata priča”, rekla je Korajlić.

Američke sankcije u razmišljanje su bacile i mnoge finansijske institucije. Kako se postaviti i da li sarađivati sa firmama sa OFAC—ove crne liste.

Iz pojedinih banaka za N1 odgovoreno je jasno: Posvećeni su poštovanju i primjeni relevantnih međunarodnih standarda među kojima su i odbredbe o sankcijama. Banke tako vrše provjere svih klijenata i transakcija u odnosu na sankcijske liste Ujedinjenih nacija, Evropske Unije, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i liste zemalja u kojima posluju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!