“Najbliži smo jedni drugima, ne tražimo saveznike izvan BiH”

Vijesti 25. nov 202118:37 4 komentara
Martin Raguž za N1

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, zvaničnik u bh. institucijama i nekadašnji predsjednik HDZ-a 1990, Martin Raguž, rekao je u intervjuu za N1 da narodi Bosne i Hercegovine svoju sudbinu trebaju tražiti ovdje i rješenja tražiti unutar BiH.

Svoju sudbinu moramo rješavati ovdje, zajedno s drugima, poručio je Raguž, koji se rijetko pojavljuje u medijima otkako je 2014. godine bio kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Niko sam ne može riješiti ništa ovdje. Takva nam je sudbina i takvi su nam ustavni mehanizmi. A taj osjećaj se ne razvija sam od sebe i ne isključivo hrvatskom dimenzijom, već međusobnim odnosima. Moramo naći način da se poštujemo, da isključimo svaku mogućnost da bilo ko pomisli da mu je bliži neko tamo izvan BiH, nego onaj u BiH. I ne rade to samo Hrvati”, rekao je Raguž za N1 dodavši da ključni politički akteri traže saveznike izvan BiH i da koriste te odnose protiv onih s kojima su zajedno u kući.

Mi smo najbliži jedni drugima i te odnose trebamo riješiti, rekao je i dodao:

“Za mene je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine, u kojima su Hrvati i njihovi predstavnici, i predstavnici drugih; a ne bošnjačko političko Sarajevo, koje objektivno postoji kao što postoji i određeni hrvatski politički spektar u BiH. Ne smijemo se odricati prava na glavni grad ove zemlje i svoje odgovornosti za to. Naravno, trebamo se boriti za principijelnu poziciju konstitutivnih naroda i svih građana, tako da to neće biti dimenzija koja bi bila razlog sukoba. Gdje smo mi došli nakon trideset godina? Uopće ne potcjenjujem političku situaciju koja je proizvedene. Spreman sam, naravno, pozvati ljude da se nikog ne plaše, da trebamo pozvati one koji misle voditi u rat – da kažu s kim misle ratovati, protiv koga. Mnogo je više ljudi koji žele mir i budućnost, a ne rat. Mir nije sve, a bez mira sve je ništa. Ovdje se sve ispolitiziralo”, zaključio je Martin Raguž uz konstataciju da ova zemlja traži inkluzivnost, empatiju, solidarnost, razumijevanje, a ne nikakva ekskluzivna prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare