Najdramatičniji apel od početka pandemije

Vijesti 22. mar 202119:13 > 19:14 0 komentara

Pacijenti na hodnicima, umiru na rukama medicinara, možda je ovo najdramatičniji apel nekog zdravstvenig radnika od početka pandemije u Bosni i Hercegovini. Uputila ga je medicinska sestra sa UKC-a RS Nataša Mijatović, no sudeći prema izjavama doktora iz drugih bolnica - stanje je isto.

“Jutros smo došli u smjenu, nemamo ni jedno slobodno mjesto na odjelu. Pacijenti koji trebaju biti smješteni, smještamo ih na hodnicima. Ljudi nam umiru na rukama. Kao i građani, i mi imamo društveni i porodični život. Svega smo se odrekli. Radimo bez slobodnih dana, bez bolovanja, svi smo u teškoj situaciji”, poručuje Nataša Mijatović, medicinska sestra na COVID odjelu UKC RS.

U teškoj situaciji su kolege Nataše Mijatović, medicinski tehničari i sestre, doktori, no u najgoroj su pacijenti. I to ne samo oboljeli od virusa korona.

“Od danas je prekinut operativni program. Prekinut je rad ambulanti. To znači da svi oni pacijenti koji imaju potrebu za kontrolom, koji treba da idu na redovne preglede, koji treba da produže svoju terapiju ne mogu da dođu do ljekara”, ističe Slavica Zeljković, doktorica UKC RS.

Do mjesta u bolnici teško je doći i za oboljele od virusa korona, jer je samo u bolnicama u RS-u oko 1.000 smješteno. Bolnica Gradiška već sada ulazi u reorganizaciju, a ostale su spremaju za najgori scenario.

“U skladu sa mrežom koja podrazumjeva saradnju Prijedora i Gradiške zajedno sa Dobojom, Zvornika i Bijeljine, odnosno Istočnog Sarajeva, Foče, Trebinja i Nevesinja, direktori će u slučaju potrebe da se neka od bolnica pretvara u Covid, moraće se znati koja će preuzimati hitne slučajeve”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravstva RS.

Samo u Kantonu Sarajevo, koji je najveće žarište virusa korona u BiH, danas 568 novozaraženih. Zabilježeno je i 15 smrtnih slučajeva. Dnevni bilans za cijelu zemlju je 73.

“Otkako sam jutros došla stalno čujem sirenu hitne pomoći. Tako je već danima.To govori sve. Stalno je oko 500 do 520 pacijenata. Imamo i devet bolesnika iz Goražda i jednu pacijenticu iz Zenice u posebnom respiratornom centru. Trenutno je 45 pacijenata na respiratoru, 32 neinvazivno, 13 invazivno. I naši uposlenici se razbolijevaju, danas nešto malo manje od 500 uposlenika na bolovanju”, navodi Sebija Izetbegović, direktorica KCUS.

Teško je doći do kreveta u BiH, a još teže do pojedinih skupih lijekova. Čija se dostupnost razlikuje među kantonima, ali i entitetima.

“Sada moramo mnogo češće posezaiti za lijekovima koji su izuzetno skupi jer su teže kliničke slike. To su ovaj tocilizumab, remdesivir. Primjećujem da sada mnogo više pacijenata ima potrebu za tim lijekovima, nego u prvom ili drugom valu”, otkriva Dragan Stevanović, Opšta Bolnica Sarajevo.

Kolike su razmjere pandemije, danas je teško prosuditi na osnovu brojki. Današnji bilans 818 je novootkrivenih slučajeva zaraze. U odnosu na ovaj broj, broj preminulih čini skoro jednu desetinu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!