“Najgori kriminalci u zatvoru imaju tri obroka, a radnici nijedan topli obrok”

Vijesti 10. maj 202219:27 3 komentara

Za 10 posto rast će plaće zaposlenima u javnoj upravi u Republici Srpskoj, a povećanje će osjetiti već na plaći za maj, i to svi osim radnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Njihova sindikalna organizacija odbila je ovaj prijedlog kao i Sindikat uprave. Najavljuju proteste, ne bude li ispunjen njihov zahtjev.

Zvuk pištaljke i glasno izrečeni zahtjevi dugo se nisu čuli pred zgradom Vlade Republike Srpske. Na 90. dan od početka štrajka, zaposleni u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjaluci pred ulazom u resorno ministarstvo sa starim zahtjevima.

“Neredovne plate u četvrtinama primali, šta je bilo još – doprinosi, sedam, osam godina. Ja imam, devet godina meni nisu uplaćeni doprinosi, pa to je strašno”, kazao je Radomir Đuričić, radnik Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje.

Zbog te strahote i danas traže odlazak uprave, a ne bi li ih bolje čula pred Vladu će sada svakog jutra. Uskoro bi s njima mogao i dio zaposlenih iz Vlade.

PROČITAJTE JOŠ

Sindikat uprave ne odustaje od zahtjeva za isplatu toplog obroka i regresa radnicima u upravi, policiji, zdravstvu, pravosuđu i obrazovanju. Čekaju ishod inicijative za interpelaciju koju su podnijeli Narodnoj skupštini i podsjećaju da je upravo Skupština zaključkom Vladu obavezala na isplatu ovog prava radnicima, kojih je 54.118 i kojima bi to značilo povećanje primanja u iznosu od 150 maraka.

“Mi smo i dalje država paradoksa gdje najgori kriminalci na izdržavanju zatvorskih kazni imaju tri obroka, a ovi ljudi nemaju ni jedan topli obrok”, kazao je Božo Marić, predsjednik Sindikata Uprave Republike Srpske.

To je razlog zbog kojeg su sindikati rekli “NE” Vladi na prijedlog povećanja plate od 10% koji smatraju i rušenje socijalnog dijaloga, budući da je riječ o prijedlogu koji nije rezultat razgovora.

“Imate slučaj da je srpski član Predsjedništva prije tri mjeseca najavio povećanje plate od 10 % i da je tako i realizovano zahvaljujući 17. ministarstvu Vlade Republike Srpske koje je nastanjeno u Srpskoj 32”, dodao je Marić.

A tu je Savez sindikata Republike Srpske koji vodi Ranka Mišić, čiji su sindikalni predstavnici podne proveli u Vladi Republike Srpske. Tu su potpisivali odluku o novoj cijeni rada koja sa 100 raste na 110 maraka, osim u Ministarstvu unutrašnjih poslova čija je sindikalna organizacija odbila prijedlog.

“U narednom periodu očekujemo da budu ispunjeni naši zahtjevi u vezi izjednačavanja platnih koeficijenata sa ostalim korisnicima budžeta i da posebno iskažemo naknade za topli obrok i regres”, kazao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja i kulture RS.

“Mislim da je trebalo iskoristiti ovaj trenutak kad postoji određeni iznos novca punjenjem od direktnih i indirektnih poreza poslupljenjem cijena, zatvoriti priču oko toplih obroka i ići dalje”, kazao je Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Vlade RS.

“Povećavamo plate 10%, dakle to je prioritet i za to imamo razumijevanje i za to imamo potpise. Na način da sad razgovaramo o budućim rješenjima u pogledu toplog obroka i regresa i drugih pitanja možemo podcijeniti ovo osnovno. Ja vas molim da to razumijete”, kazao je Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS.

Iako je prihvaćeno, povećanje od 10% nije pravedno. To kažu i oni koji su ga potpisali. Najbolje će doći onima sa najvišim platama, koji su inflaciju najmanje i osjetili. Radnici sa najnižom platom, sa 60-ak maraka povećanja i od majske plate brinuće iste brige – da li se i šta od osnovnih životnih namirnica u kupovini može preskočiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare