‘Najhumaniji zakon’ u postratnoj BiH – uvertira za socijalnu reformu FBiH

Vijesti 27. jul 202118:06 0 komentara
N1

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima. ZA su glasovala 74 zastupnika, a jedan je bio suzdržan. Cilj je, kako tvrde u Vladi, priznati status roditelja njegovatelja jednom od roditelja osoba s invaliditetom, te mu omogućiti mjesečnu naknadu uz doprinose za mirovinsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti. Jedan dio roditelja je nezadovoljan, dok drugi dio pozdravlja ovo rješenje jer se, kako kažu, stvari konačno pokreću s mrtve točke.

Pranje zuba, umivanje, hranjenje, presvlačenje sve to za Adnana Derviševića čine njegovi roditelji.

U Parlament FBIH došao je kako bi iskazao svoje neslaganje sa Prijedlogom zakona, kaže legitimitet mu je dalo 13 udruženja širom Federacije kako bi govorio o njihovim problemima.

Moj dan, odnosno dan mojih roditelja , kako bih paušalno rekao, ne razdvajaju se od mene 24 sata , posebno moj otac“, kazao je za N1 Adnan Dervišević.

Očeva figura, kao institucija tako se doima Sead koji je na rukama sve godine osnovnog i srednjeg obrazovanja nosio svog sina. Činio bi još i više, da uslovi dozvoljavaju.

Ja ne mogu Adnanu ispuniti njegove želje, da mu kupim ono što on hoće Ja sam mogao da radim u mnogim firmama jer sam ja sebe žrtvovao za njega i nije mi žao. Adnan je završio osnovnu školu redovno završio je gimnaziju redovno“, kazao je njegov otac Sead.

Za Ines Kavalec iz Udruženja Dajte nam šansu i majku dječaka sa dijagnozom cerebralne paralize, Adnanov primjer je dokaz neadekvatnosti bh. sistema. Ipak , Prijedlog zakona pozdravlja i ocjenjuje tek kao početak borbe ove populacije.

Nećemo dozvoliti politikanstvo, nećemo dozvoliti da ovoj populaciji , sa rješavanjem ovakvih problema iko nastupa sa ganjanjem političkih poena“, kazala je Kavalec.

Najhumaniji zakon u poratnom periodu ocjena je resornog ministra Veska Drljače. Ne smatra da su prava sa djeteta prebačena na roditelje.

“Omogućili smo kroz određene izmjene i dopune kroz amandmane, da taj zakon ukine i dobne granice djece od 30 godina, da roditelj njegovatelj može obavljati ne samo roditelj nego i srodnik”, smatra Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Humanost ovog zakona je nesporna i iz tog razloga je usvojen; stav je gotovo svih zastupnika, no neki od njih upozoravaju ne smije se desiti da ovaj Zakon skloni inkluziju kao princip.

“Dijete sa invaliditetom sada kada dobije roditelja njegovatelja zvanično ne smije izgubiti pravo na tuđu njegu i pomoć ako se recimo roditelj razboli, taj roditelj mora imati puni kapacitet radno-pravnih elemenata koje crpi iz zakona o radu”, navodi Adis Arapović, nezavisni poslanik.

“Taj roditelj sa svim onim sa čim se susreće i fizički i emotivno i ljudski nema pravo na godišnji odmor, nema pravo na bolovanje nema pravo transfera u tim situacijama brige za svoje dijete , a pri tome se ograničava institucionalna briga na do četiri sata dnevno”, dodaje Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!