Najmanji interes za vakcinaciju pokazuju mladi od 19 do 25 godina

Vijesti 02. sep 202119:06 1 komentar

Sve složenija epidemiološka situacija u BiH. Danas 554 novozaraženie osobe i 26 smrtnih slučajeva. S porastom broja zaraženih, građani se sve lakše odlučuju na vakcinaciju. Ipak, od kolektivnog imuniteta još uvijek smo daleko.

Skoro 10 hiljada umrlih, veliki ekonomski gubici – sve je to rezultat epidemije korona virusa. Kako bi spriječili smrtne ishode i teže kliničke slike, kažu epidemiolozi, rješenje je imunizacija. Na nju se odlučila i Senija Dupovac.

Sve doze Pfizera potrošene

”Pa brine me porast broja zaraženih, jer sam preživjela teški oblik korone, pravo me brine… Sigurnije se osjećam, normalno”, kazala je Dupovac.

U entitetu RS u potpunosti vakcinisano više od 200 hiljada ljudi, u Federaciji 20% stanovništva. Kanton Sarajevo prednjači po broju vakcinisanih.

”Imali smo Pfizer vakcinu u utorak na Zetri gdje je potrošeno svih 2.100 vakcina. Imamo i najavu da će iduće sedmice doći nove doze Pfizer vakcina. Tako da može se reći da je broj vakcinisanih u porastu, građani su svjesni situacije i da smo već u četvrtom valu”, istaknula je Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS.

Za imunizaciju se najlakše odlučuje, to pokazuju podaci, radno sposobno stanovništvo. Najmanji interes za vakcinaciju pokazuju mladi od 19 do 25 godina. U Kantonu Sarajevo evidentirano je i 72 vakcinisanih maloljetnika iako u Federaciji to još nije odobreno.

”Tih 72 je najvjerovatnije vakcinisano van kantona, obzirom da u KS nema preporuke da se djeca u KS vakcinišu. Tako da ako do toga dođe, do sada je potvrđeno da se mogu vakcinisati Pfizerom i Modernom, za sada nemamo preporuke da ih vakcinišemo”, istaknula je Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS.

Zbog toga je ogorčen Sadet Pačo. On se prije mjesec dana vakcinisao. Njegov maloljetni sin koji je rizična skupina, još uvijek nije.

”Niko im ne može garantovati da mogu biti zaštićeni, da neće biti zaraženi u školi – to je najgore. Plašim se normalno da se plašim… Njegov kolega koji ide u isti internet je iz Amerike i on je tamo vakcinisan još u proljeće”, kazao je roditelj Sadet Pačo.

U entitetu Republika Srpska vakcinacija djece je već odobrena. Nadležne u ovom entitetu u ovom trenutku najviše brine širenje delta soja virusa.

”Upravo tamo gdje je najveći broj nevakcinisanih osoba virus se lakše prilagođava jer kod njih virus lakše izvrši svoje mutacije i na taj način se prave sojevi koji su otporniji jer on sebe tako trenira da bude jači i bolji i onda nastaje soj koji stvara veliki broj oboljelih. Vakcinisane osobe su uveliko zaštićene protiv svih sojeva koji trenutno postoje”, navela je Nina Rodić Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Poziv građanima

Sa druge strane uveliko protiče i vakcinacija radnika u kompanijama, dok su sada vakcinisani i radnici na koridoru 5C.

”Ma super, nema nikakvih problema. Pozivam građane da se vakcinišu osjećam se super, nije ništa strašno, pozivam građane da izvrše imunizaciju, radi svog zdravlja, radi zdravlja svoje djece. Nije ništa strašno”, kazao nam je jedan vakcinisani radnik.

Dok se povećava broj vakcinisanih, brojevi novozaraženih drastično rastu.

”BiH je uveliko ušla u četvrti val epidemije korona virusa, stoga je vakcinacija izuzetno važna, poručuju epidemiolozi. Od početak usljed zaraze preminulo je više od devet hiljada osoba. Obzirom da vakcinacija, kako kažu epidemiolozi, sprečava teže kliničke slike ona je jedini put kojim treba da idu građani BiH.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare