Najmlađi “sindikalista” sa protesta ima jasnu poruku za političare (VIDEO)

Vijesti 01. maj 202113:21 > 13:31 1 komentar
N1

U organizaciji Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, održan je protest na kojem su radnici iznijeli prvomajske poruke, svoje zahtjeve te poručili da će održati velike proteste u septembru ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Mirni protesti počeli su polaganjem cvijeća na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježje Đuri Đakoviću, a kolona se potom uputila prema zgradi Energoinvesta i Vlade FBiH gdje je održan protest.

Okupljeni su nosili transparente s porukama “Radnici za mašinama prioritet za vakcinisanje”, “Zahtijevamo pravične plate za minimum dostojanstva” i “Ni dana bez kolektivnog ugovora”.

Predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH Bajro Melez u obraćanju okupljenima kazao je da je odziv stopostotan te da se okupilo tačno 78 radnika, koliko su i pozvali.

Predstavljamo radničku klasu sedam granskih industrijskih sindikata koji broje preko 70.000 radnika. Zahtjevima Sindikata metalaca pridružilo se još sedam industrijskih sindikata”, kazao je Melez te dodao:

“Naši zahtjevi su utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH. Hitno i bez odgađanja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta. Najveće namete u Evropi imamo mi u BiH, preko 70 posto. Mi smo pružili mogućnost Vladi Federacije i poslodavcima da se dogovore.”

Pozvao je da radnici koji rade za mašinama budu na listi prioriteta za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Apelujemo prema svim institucijama u BiH, niko nije obišao proizvodne radnike da vide za mašinama kako rade za vrijeme pandemije. Svi hoće vakcinu prije reda. Prioritet svih prioriteta je da vakcinu dobiju oni koji privređuju za mašinama, oni ne mogu raditi online“, poručio je Melez.

Naglasio je i kako je potrebno bez odgađanja pokrenuti aktivnosti u vezi s počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora.

Dali smo im rok od 30 dana. Ukoliko se ne ispuni nijedan zahtjev i ne počnu pregovori u roku od 30 dana, svi industrijski sindikata, idemo u kolektivni bunt. Ovo više nećemo trpiti“, kazao je Melez te zaprijetio sa protestom od 100.000 radnika u septembru, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Za sami kraj protesta uslijedila je i protestna vožnja automobila kroz grad, a tu smo sreli i vjerovatno najmlađeg “sindikalistu” danas.

Naime, dječak je uzvikivao “Lopovi” i poručio da ne želi da radi subotu i nedjelju.

Pogledajte video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare