Najpogođeniji kanton popušta mjere

Vijesti 09. mar 202118:46 > 18:46 9 komentara

Brojke na grafikonima smrtnih slučajeva i zaraženih u Bosni i Hercegovini ponovo rastu. Prema poslednjim podacima Zavoda u cijeloj zemlji je 1.250 novozaraženih i 48 smrtnih slučajeva. Ljekari koji strahuju od brojki iz novembra i decembra apeluju na poštivanje epidemioloških mjera. Paziti se moraju čak i oni koji su prebolovali COVID-19.

Kanton sa najvećim brojem smrtnih slučajeva u FBiH danas popušta mjere. Ugostiteljski objekti ponovo mogu raditi do 23 sata.

“Kao što znate prethodnom odlukom kriznog stožera ograničenje rada ugostiteljskih objekata je bilo do 20h. Na prethodnom sastanku sa ugostiteljima smo odredili da ćemo 9.3. donijeti odluku po tom pitanju”, kaže Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

U Tuzlanskom kantonu od početka pandemije umrlo je 647 osoba oboljelih od korona virusa, dok je detektovano nešto manje od 14 hiljada oboljelih. Poređenja radi, u KS u kome je zabilježen najveći broj slučajeva – više od 32 hiljade, preminulo je 566 osoba.

I dok kantoni pojedinačno odlučuju o mjerama, očekuju se nove naredbe Federalnog kriznog štaba koji je juče zasjedao. O njima bi se trebala u četvrtak izjasniti Vlada FBiH.

“Nove naredbe i preporuke koje bi trebale biri rigoroznije, i moći nam pomoći da zaustavimo ovaj uzlazni trend u incidenciji covid pacijenata”, poručuje Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravlje FBiH.

Prema podacima Zavoda FBiH, u poslednja 24 sata zabilježeno je 949 novih slučajeva. Poređenja radi, najveći broj zaraženih Federacija je zabilježila 4. novembra- 1.372.

U RS u poslednja 24 sata 283 novozaražena, skoro svaki treći testirani pozitivan je na virus korona.

“Problem je što i kada imate 80% ljudi koji poštuju te mjere, ako imate 20% ne poštuju, to je dovoljno da omogući da se virus unese u populaciju i da se kroz nju širi”, pojašnjava Danica Momčičević, doktorica na UKC RS.

Ukoliko ste preboljeli virus korona, i dalje je neophodno čuvati se. Stručnjaci kažu, bilježe se slučajevi reinfekcije.

“Šest do osam mjeseci, znači poslije osam mjeseci potencijalno možete da imate reinfekciju, ali to ipak imate nije mnogo, nije veliki procenat, nešto uznemiravajuće”, ističe Sait Bilgin, doktor.

Posljednjih dana, visoka smrtnost od korona virusa. Ipak, najveći broj umrlih u jednom danu, zabilježen je 22. decembru – tada je u BiH preminulo 86 osoba oboljelih od virusa korona.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare