Najradosniji hrišćanski praznik: Pandemija ne može pokvariti radost Božića

Vijesti 07. jan 202217:50 0 komentara
N1

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića u pravoslavnim hramovima širom BiH jutros su služene svete mise. Pravoslavni vjernici kažu da je ovaj blagdan praznik zajedništva i ljubavi. I ove godine on je obilježen u pandemijskim uslovima. Nikakva pandemija, kažu pravoslavci, ne može pokvariti radost Božića.

S vjerom u Boga, ispunjen ljubavlju Labud Vujisić u Sabornoj crkvi u Sarajevu. Mnogo pouka i poseban osjećaj, kaže on, donosi Božić.

Prvo što unosi, unosi radost u naša srca, naše porodice, naše gradove, države. Hristos je smisao, istina, put, život. On je vrata, ko kroz njih uđe naći će pašu“, ističe Labud Vujisić.

U brojnim bh gradovima i manjim mjestima obilježen je Božić. Molitva, porodična okupljanja i zajedničko veličanje obnove života, njegove su glavne karakteristike. U Mostaru u četiri hrama služene su liturgije.

“To je naš najveći praznik. Mi smo svi presretni kada dođe ovaj dan”.

U slavu Bogu ocu i svih svetih, da nam da zdravlja, snage, hrabrosti. Da dugo obilježavamo Božić, da dočekamo u zdravlju vaskrsenje i sve praznike u slavu Boga, oca, sina Isusa Hrista. Za vijeke vijekova. Amin“, poručeno je iz Mostara.

Božić je porodični praznik, taj dan se ne ide u posjete, nego se u krugu porodice moli Bogu i veseli. Hrišćani vjeruju da bi ovoga dana svi koji su u svađi trebali da se izmire i oproste jedni drugima.

Rođenje samog Isusa Hrista, on je donio ljubav cijelom svijetu, to je najradosniji praznik u našem pravoslavnom svijetu
”Božić je pravoslavni sveta, među najvećim svecima… srpski narod je uvijek slavio Božić i uvijek će, ako Bog da, slaviti”, navodi se iz Banjaluke.

Paljenje svijeća, upućivanje molitvi i zajedničko veličanje Boga. Širom Bosne i Hercegovine. Najmlađi pravoslavci posebno se raduju.

Zazivanje Božije milosti i mira, čulo se tokom brojnih liturgija. Želje povodom Božića su, kažu bijeljinski vjernici, jednostavne, ali suštinske.

Opširnije u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!