“Najsjajniji” SFF do sada: Statistika pokazuje da je Sarajevo oživjelo

Vijesti 20. aug 202119:20 > 19:20 1 komentar

Prazne sarajevske ulice i kafići sada su prošlost i loše sjećanje na pandemijsku stvarnost. Ovo ljeto sasvim je drugačije. Sarajevo Film Festival koji svečano završava večeras privukao je goste iz svih krajeva svijeta.

“Broj noćenja domaćih turista viši je za 47,6 posto u odnosu na maj 2021. godine, a za 162,5 posto u odnosu na juni prošle godine. Broj noćenja stranih turista viši je za 573,9 posto u odnosu na juni 2020. godine. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Srbije, Saudijske Arabije, Hrvatske, Njemačke i Turske”, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Grad umjetnosti, kulture i ljepote

Činjenica da su ulice pune kao i ugostiteljski objekti i hoteli govori da se život vratio u Sarajevo. Sarajevo Film Festival mnogo je tome doprinio, a direktor SFF-a kaže da je kultura zapravo vratila ljude na ulice.

”Turizam kreće, ljudi se vraćaju, to su neki brojevi i sretni smo da smo doprinijeli vraćanju života u Sarajevo. Mi idemo u veliku ekspanziju, ne samo u proizvodnji nego i u kvalitetu. Recimo, mislim da će BiH za dvije godine praviti takve serije da će se takmičiti i pobjeđivati”, kazao je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

”Nadam se da Evropa i svijet mogu osjetiti dašak ove naše ljepote iz našeg prekrasnog, evropskog Sarajeva. Grada umjetnosti, kulture i ljepote”, dodala je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

SFF “zaposlio” više od 500 ljudi

Sarajevo Film Festival zaposlio je više od 500 ljudi, uključeni su bili i brojni volonteri, a svi su uživali u projekcijama 250 filmova. Prilika za gledanje dobrog filma u okviru ovog festivala postoji i večeras jer se prikazuje film Toma koji govori o životu Tome Zdravkovića. Time će SFF svečano biti zatvoren.

”To je bio jedan tužan život, ne znam kako bih rekao, tužan ali na lijep način – kao što je i sam život. On je to uspio da opjeva, a njegov brat mi je objasnio kako su njegove pjesme nastajale onda sam shvatio da može da se napravi film ne samo o njegovom životu nego o vremenu kojeg više nema”, istakao je Dragan Bjelogrlić, srbijanski glumac i reditelj.

Ovaj film govori o početku Tomine karijere, vrhuncu slave i ženama koje su ga inspirisale prilikom komponovanja poznatih hitova. Sarajevo Film Festival je ove godine bio naročito poseban, kažu organizatori, jer se osjeti sasvim nova energija nakon epidemije i teškog prošlogodišnjeg iskustva. 27 po redu, ali kažu građani, najsjajniji do sada. No, organizatori žele pomjeriti granice i sljedeće godine napraviti i nove korake.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare