Najveća vojna formacija OSBiH ulazi u bazen NATO snaga za mirovne misije?

Vijesti 21. sep 202214:06 0 komentara
N1

Više od 800 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, deklarisane za buduće vojne operacije učestvuje u realizaciji vježbe "Kombinovani napor 2022" na vojnom poligonu Manjača, i to radi ocjenjivanja po NATO konceptu operativnih sposobnosti. 

U ovoj vježbi ocjenjuju se Bataljonska grupa lake pješadije, Vod vojne policije, Vod za uništavanje eksplozivnih sredstava. Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine do sada je najveća jedinica koju je jedna partnerska zemlja deklarisala u bazen NATO snaga.
“Bataljonska grupa lake pješadije sa svim ostalim jedinicama uložila je mnogo truda napora. Ja se nadam da će zajedno sa svojim vještinama i pokazanjm znanjem u petak biti ocjenjena pozitivno. Mi danas imamo vježbu koja je isključivo vježba Oružanih snaga BiH koja je isključivo sastavljena iz operstivnog kadra oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ovo nije nikakva bilateralna vježba, ovo nije njkakva multilateralna vježba, ovo je isključivo vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, rekao je komandant Operativne kimande general-major Radovan Ilić.
Bosna i Hercegovina bi na ovaj način trebala dobiti do sada najveću vojnu formaciju, koja će ući u NATO bazen zajedničkih snaga za mirovne operacije, kao i za učešće u vježbama NATO-a. Uspješnom realizacijom ocjenjivanja Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pridružila bi se NATO bazenu snaga koji broji više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja, raspoloživih za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama.
Ovo je ujedno i najznačajniji događaj u kalendaru Oružanih snaga za tekuću godinu.
“Očekujemo da sva pidručja ocjenjuvanja prođu sa odličnim icjenama. Za nas ostaje izazov da napravimo akcioni plan kako bismo nastavili voditi Bataljonsku grupu da ostane interoperabilna. Zadnji izazov pred nama je da sve ostale grupe budu na nivou operativan i interoperabilan”, rekao je na platou Manjače zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general-major Ivica Jerkić.
Komandant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Pamela McGaha kazala je kako pripadnici i pripadnice Bataljonske grupe lake pješadije obilježavaju vrhunac četvorogodišnje obuke i svjedočanstvo napornog rada i posvećenosti misiji njihovih odbrambenih snaga.
“NATO savjetnici sa predstavbicima BiH ove sedmice dolaze iz Slovenije, Turske, Velike Britanije, SAD-a uz predstavnike partnerskih zemalja Austije, Irske, Srbije, nabrajam samo neke od njih”, rekla je McGaha.
Ministar odbrane Sifet Podžić zajedno sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem poželio je uspjeh vojnicima, podoficirima i oficirima koji izvode vježbu. Komšić je podcrtao je izostanak političke podrške u bilo čemu za Oružane snaga, ali i njihovu sposobnost da prevaziđu izazove.
Zadatak ove vježbe je provjeriti stepen borbene spremnosti jedinica da u realnom vremenu i prostoru planiraju i realizuju operacije iz punog spektra u skladu sa NATO standardima u nivou NEL-2. Cilj je održavanje i unapređenje dostignutog nivoa ineroperabilnosti i borbene spremnosti deklarisanih jedinica.
N1
Ocjenjivanje jedinica vrši se putem dodijeljenog scenarija vježbe, prilagođenog realnim situacijama sa kojima se mogu susretatj u multinacionalnim operacijama. U skladu s tim, jedinice na terenu će imati mogućnost da rješavaju različite taktičke zadatke koji podrazumijevaju zaštitu kontrolnog punkta, konvoja, odbranu od napada, neutralisanje pobunjeničkih snaga, evakuaciju ranjenika, vazdušni transport, uklanjanje improvizovanih eksplozivnih uređaja i slično.
Nadu da će vježba dokazati da Oružane snage mogu postati interoperabilne sa NATO snagama izrazili su ambasadori Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini, podcrtavajući da je podrška Oružanim snagama važna i zbog očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!