Najveći broj lijekova za liječenje Covida nije na pozitivnoj listi FZORS

Vijesti 29. jan 202116:59 0 komentara
N1

Pacijenti oboljeli od Covida 19, prema informacijama N1, plaćaju lijekove, kojih bi bar prema onome što kažu u Zavoda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske trebali biti oslobođeni, poput npr. Doksiciklina.

Odgovore smo zatražili od Farmaceutske komore RS-a. Kako su naveli, ne raspolažu informacijama o tome koji se lijekovi najviše izdaju za kovid pacijente. Ipak, kako su istaknuli, na svojim radnim mjestima u apotekama svakodnevno su u direktnom kontaktu sa pacijentima.

“Od lijekova najčešće su propisivani paracetamol (i ostali iz grupe analgoantipiretika, za snižavanje povišene tjelesne temperature), lijekovi za suhi kašalj i iskašljavaіnje, kao i različiti antibiotici – koji ne liječe kovid nego sprečavaju moguće komplikacije pneumonije (upale pluća) koje bi izazvala posljedična bakterijska infekcija, kao i različiti dijetetski suplementi odnosno vitaminsko-mineralni preparati koji djeluju na poboljšanje imuniteta (vitamin C, vitamin D, cink, selen, preparati na bazi alkilglicerola, imunoglukana, probiotici itd)”, naveli su iz Farmaceutske komore RS-a.

Dodali su da najveći broj lijekova za ambulantno liječenje kovid infekcije (i posljedičnih pneumonija) nije na pozitivnoj listi Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te ih pacijenti plaćaju.

“Doksiciklin je jedan od antibiotika koji se nalazi na pozitivnoj listi, za razliku od azitromicina i drugih cefalosporinskih ili fluorohinolonskih antibiotika. Doksiciklin je lijek na A listi koji može u potpunosti biti oslobođen plaćanja participacije (besplatan), ili u slučaju da nije pacijent plaća 10 posto od fondove cijene lijeka (0,19 KM kada su propisane dvije kutije na receptu, što je najčešći slučaj)”, rekli su za N1.

Što se tiče participacije za lijekove, koji se nalaze na listi FZORS, o tome da li će pacijent platiti, istaknuli su da ne odlučuje farmaceut u apoteci nego porodični ljekar koji propisuje lijek na recept i to označava oznakom 1 (oslobođeno plaćanja participacije) ili 6 (pacijent plaća participaciju),

“Mi se u apotekama pridržavamo isključivo onoga što nam je naznačeno na receptu”, naveli su, dodavši:

“Ne postoji mogućnost da se pacijentu naplati participacija ukoliko je oslobođen plaćanja, niti obratno, u slučaju da je recept ispravan i validan, odnosno da nije prošao rok za izdavanje koji za antibiotike iznosi tri dana od datuma propisivanja, što magistri farmacije jasno predočavaju pacijentu zajedno sa ostalim informacijama vezanim za pravilnu primjenu lijeka prilikom izdavanja”.

Napomenuli su da su antibiotici lijekovi koji ne djeluju na viruse (prehlada, grip, kovid) nego na bakterijske infekcije, i da se izdaju isključivo na recept, bilo da su na listi Fonda ili ne, te da je neophodno da ih pacijenti uzimaju pod nadzorom ljekara, kako bi se usporio razvoj antibiotske rezistencije kao jednog od velikih problema javnog zdravlja i u svijetu i kod nas.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!