Najviši političko-vojni vrh ratne RS u piramidi zločina

Vijesti 09. jan 202215:35 1 komentar

Presudom Radovanu Karadžiću bivšem predsjedniku RS u Haškom tribunalu potvrđen je genocid u Srebrenici i dokazana odgovornost vojno-političkog vrha RS. Za genocid je presuđen i Ratko Mladića, zapovjednik Glavnog štaba VRS.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio ga je krivim i za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravne napade na civile, te uzimanje talaca. Vijeće je konstatovalo da je optuženi imao namjeru da se bosanski muslimani iz Srebrenice eliminišu ubijanjem muškaraca i dječaka, te prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca, i to putem počinjenja genocida, progona, istrebljivanja, ubistva i nehumanog djela prisilnog premještanja.

Pored Radislava Krstića za genocid u Srebrenici na doživotne kazne zatvora presuđeni su i general Zdravko Tolimir, pomoćnik za obavještajno bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, potpukovnik Vujadin Popović i pukovnik Ljubiša Beara kao kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, najviša vojna lica u vojsci RS.

Od Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a, potredsjednika Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić, Nikole Koljevića – koji nije dočekao početak suđenja jer je izvršio samoubistvo, Ratka Mladića zapovjednika Glavnog štaba VRS, do Ljubiša Beare, Zdravka Tolimira, Miće Stanišića, Stojana Župljanina, Radislava Krstića, Vujadina Popovića, Drage Nikolića. A to je tek vrh piramide koja uključe i pojedince presuđene pred sudom Bosne i Hercegovine, ali i sudovima izvan BiH.

Više od 700 godina zatvora presuđeno je za genocid i druge zločine u Srebrenici na međunarodnim sudovima te sudovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbije, a osuđeno je 47 osoba, jer su bili nalogodavci i izvršitelji počinjenih zločina. Sudovi su izrekli pet kazni doživotnog zatvora uključujući onu Ratku Mladiću. Najveći broj presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH, osudivši ukupno 25 osoba, u Haagu je osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, dok je pravosuđe Srbije osudilo pet osoba za zločine u Srebrenici, a u Hrvatskoj su osuđena dvojica bivših pripadnika Škorpiona. Najviši političko-vojni vrh ratne RS u piramidi zločina.

“Genocid označava bilo koje od sljedećih djela, počinjeno s namjerom da se u cijelosti ili djelimično uništi neka nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva. U genocidna djela ubraja se ubijanje pripadnika grupe i nanošenje teške tjelesne ili duševne povrede pripadnicima grupe”, navodi se u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, Generalna skupština UN-a 1948.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare