Najznačajnija SAD/BiH vježba u historiji: Jedino Dodikova stolica ostala prazna

Vijesti 22. maj 202119:25 5 komentara

Javnost je danas mogla da vidi kako izgleda zajednička vježba Brzi odgovor. Jedino je stolica namijenjena za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ostala prazna. Vojnici su bili na visokom nivou, ocjenjuju ih stručnjaci. Ukratko, nije se znalo ko je ko.

Prva brigada borbene avijacije Kopnene vojske SAD-a sa helikopterima UH Black Hawk sletila je na Manjaču. Prihvat, integracija, akcija ka uništenju neprijatelja. Scenario je to jednosatne i dosad najznačajnije SAD/BiH vježbe u historiji.

Sigurnost u ovom dijelu Evrope

Prisustvovala su joj dva od tri člana Predsjedništva. Šefik Džaferović nakon viđenog kaže da su Oružane snage pokazale da su sposobne da ispunjavaju zakonsku misiju.

“Vi znate da je to zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”, rekao je Džaferović.

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH je kazao da dolazak američkih vojnika u BiH i njihovo prisustvo na vježbi vidi kao još jedan “veliki podstrek naših dobrih starih prijatelja da učestvujemo i budemo sigurni u ovome dijelu Evrope”.

Senad Mašović, generalpukovnik je naveo da je ova vježba samo jedan dio zajedničkih aktivnosti koje sprovode.

“Ona je dio aktivnosti i vježbi, koje nas čekaju 2021, 2022. i drugih godina”, dodao je.

Sadejstvo se ocjenjuje na najvišem nivou. Iako uz različite kamuflažne uniforme vojnike SAD i BiH, teško je bilo razlikovati i dvogledom.

“Ali, ministar Podžić mi je rekao da su pripadnici Oružanih snaga BiH oni koji trče brže”, kazao je Christopher Cavoli, komandant Kopnene Vojske SAD za Evropu i Afriku.

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH i američke nacionalne garde Floride i Alabame demonstrirali su borbena dejstva uz oklopne transportere, laku artiljeriju.

Bilo je tu jurišnih elementa, zasjeda, bespilotnih letjelica, minobacača…

Sa najvišeg vrha potvrđene ranije odluke.

“Ta odluka se tiče našeg puta ka punopravnom članstvu u NATO savezu”, istaknuo je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Vježba sa Srbijom

Eric Nelson, ambasador SAD u BiH je rekao da je SAD ponosna na napredak koji je BiH postigla do sada.

“Ostajemo snažan i posvećen partner BiH na njenom daljem puta ka evroatlantskim integracijama. Vrata NATO saveza su otvorena”, dodao je Nelson.

Pojašnjenje vježbe i iz srpske komponente Oružanih snaga, uz najavu da će slična u oktobru biti održana sa Srbijom.

“Ovo nije nikakva NATO vježba, ovo je bilateralna vježba koju izvodimo sa svim drugim državama sa kojima imamo sklopljene bilateralne sporazume”, kazao je Radovan Ilić, generalmajor OS BiH.

Za jedne je Immidiate responce vježba koja vodi ka otvorenim vratima NATO alijanse, za druge obična bilateralna vježba.

Koja očito nije bila on line, kako ju je najavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Opozicioni PDP danas ga optužuje da se skrio u mišiju rupu, te prećutno dozvolio paradiranje NATO snaga nadomak Banjaluke. Ništa ih ne iznenađuje, kažu jer se Dodik, navode u PDP, slikao na NATO-ovim nosačima aviona, a njegovi Nebojša Radmanović i Nikola Špirić potpisali ključne dokumente za atlantske integracije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare