Nakon 27 godina: Ulice u Mostaru nazvane po ustaškim ideolozima mijenjaju nazive

Vijesti 14. jul 202213:43 > 13:45 2 komentara
N1

Mostarske ulice nazvane po ustaškim ideolozima iz vremena Nezavisne države Hrvatske nakon 27 godina bit će preimenovane, odlučeno je to na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara. Riječ je o šest ulica kojima je nazive dala ratna HDZ-ova vlast na čelu sa Matom Bobanom i Brunom Stojićem.

S 25 glasova za, te 8 suzdržanih odlučeno je da se ulice Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Đure Spuževića, Jure Francetića, te ulica Ive Tabornika preimenuju u ulice Aleksa Šantić, Tin Ujević, fra Ljudevit Lasta, Ico Voljevica, Humska, i Ciglana.

Burna rasprava prethodila je ovoj odluci, s obzirom na to da su pojedini vijećnici imali prigovore na prijedlog komisije o novim nazivima ulica.

Konkretno, primjedbe su se podnosile na naziv ulice fra Ljudevita Laste koji je kako su naveli u jednom od svojih obraćanja koristio pozdrav za Dom spremni, zatim primjedba se odnosila i na ulicu koja će se zvati po Tinu Ujeviću, koji kako su kazali nema nikakve veze s Mostarom ali ima s NDH, za čiju je državnu novinsku agenciju pisao tijekom cijelog Drugog svjetskog rata.

Podsjetimo, godinama se pitanje ovih spornih ulica nije moglo riješiti, no nakon pritiska javnosti i međunarodnih zvaničnika pokrenut je postupak za promjenu naziva ulica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare