Nakon američkih sankcija, stvari se pomjeraju sa mrtve tačke?

Vijesti 16. jan 202218:38 > 18:46 0 komentara
N1

Nakon američkih sankcija, stvari se, čini se, pomjeraju s mrtve tačke. O povratku u institucije razmišlja lider SNSD-a, no prvo će kaže Milorad Dodik u Narodnu skupštinu. U Skupštini će po odgovore na kako ga naziva,“čudnovati" Zakon o agenciji za lijekove RS, i Visoki predstavnik. Kristijan Šmit nije isključio ni nove snakcije, ni bonska ovlaštenja. Za to vrijeme posljedice američkih sankcija, već osjeća Alternativna televizija.

Šekspirova drama “Kralj Lir”, poslužila je Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu da u posljednjem intervju pošalje političke poruke, o novim sankcijama, bonskim ovlaštenjima, planovima.

Šta planiram uraditi, uradiću to prije nego što ću pričati o tome. Može se sačekat na to, može se očekivati da bude neophodno da se donesu određene odluke, a ko će i kako donijeti to ćemo da vidimo, ja nisam jedini tu“, kazao je Šmit u intervjuu za Face TV.

Šmit kaže da čeka da vidi šta će se dogoditi, da li će se deblokirati državna vlast, povući Zakon o lijekovima RS. A “ako se ništa ne bude dogodilo, onda će se nešto dogoditi”, zagonetno kaže Visoki predstavnik kojeg i dalje ne priznaju u Republici Srpskoj.

Kad je riječ o gdinu Dodiku, meni ne treba njegovo priznanje. Vrlo interesantno posmatrati, iako ne želi da govori sa mnom, na svojim presicama stalno govori o meni. Nisam ja baš do te mjere za njega beznačajan. Ja sam gdinu Dodiku rekao ako želi možemo pričati i na Fidžiju, nije ovo igra, nije ovo vrtić, riječ je o miru i blagostanju u ovoj zemlji“, kazao je Šmit.

Respekt iskazuje Vučiću, jer je kaže Dodika stavio “pod pritisak”. Šmit dodaje da su bonska ovlaštenja tu, da ne znače samo skidanje nekoga sa vlasti.

Akcentuje i kontrolu javnih sredstava. A baš zbog toga pod sankcijama se našla Alternativna televizij kojoj je youtube već ugasio nalog.

Ovaj medij od osnivanja slovio je za nezavisni, ali nakon promjene vlasničke strukture 2018.godine, povezuje se sa porodicom Dodik.

To je besmisleno, odgovara menadžment, a sve vide kao napad na slobodu medija.

Svaka neočekivana situacija, pogotovo izazvana ovakvim presedanom i skandaloznim pokušajem gušenja i gašenja jednog medija, jeste problem. Već ranije smo odbacili sve besmislene navode o povezanosti sa porodicom Dodik.Posebno sam zatečen izjavama američkog ambasadora u BiH da mi nismo sankcionisani kao medijska kompanija“, navodi Srđan Kevac, direktor ATV-a.

“Koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Dodik i njegova porodica… Dodik je usmjeravao javne tendere ka svojoj djeci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja”, stav je američkog ambasadora Erika Nelsona.

Sankcije SAD-a u Republici Srpskoj tumače se dvojako:

“Taman više nismo bili loši momci, sada smo ponovo loši momci zahvaljujući Miloradu Dodiku. Ko od ovoga ima koristi, samo Milorad Dodik kojem će ovo pomoći da mnogo bolje prođe na izborima u oktobru, ako ih bude ove godine, nego što bi inače prošao-zahvaljujući kriminalu i korupciji”, kaže Željko Raljić, urednik Istinito.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!