Nakon dva sata utvrđen dnevni red hitne sjednice Skupštine KS

Vijesti 03. feb 202113:22 0 komentara
Skupština Kantona Sarajevo zasjeda
N1

Nakon dva sata rasprave zastupnika, kreiran je i usvojen dnevni red 16. hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Zastupnici će danas razmatrati po hitnom postupku Prijdlog Budžeta KS za 2021. godinu kao i Zakon o izvršenju Budžeta za 2021. godinu. Na dnevnom redu je i Prijedlog rezolucije o prevenciji i suzbijanju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja i nasilja u KS na inicijativu zastupnice Neire Dizdarević, te Informacija o školi skijanja za učenike šestih razreda osnovnih škola koji ove godine nisu mogli pohađati ovaj vid nastave. Riječ je o inicijativi zastupnika Mirze Čelika koji je zamolio zastupnike da pokušaju pronaći rješenje za ovaj problem.

Kako se navodu i Prijedlogu Budžeta, on za 2021. godinu iznosi 974.200.500 KM. Najznačajnije subvencije se odnose za javna preduzeća, a značajna sredstva planirana su za kupovinu i dodjelu stanova boračkoj populaciji. Za KJKP GRAS planiran je 21 milion KM. Za MUP KS izdvaja se 85,7 miliona KM, od čega će najviše biti izdovjeno za nabavku opreme i materijala za policijske službenike. Za podršku privredi zbog posljedica pandemije korona virusa planiran je 21 milion KM. Za zdravstvo će biit izdvojeno više od 13 miliona KM, od čega će značajno biti izdvojena sredstva za rekonstrukciju i izgradnju objekata.

Kada je riječ o novom resoru odgoja i obrazovanja, planirani iznos je  204 miliona KM od čega će najviše biti izdvojeno za plaće i naknade uposlenicima, ali će biti podržana i izgradnja škole na Šipu. Za visoko obrazvanje će biti izdvojeno 181 milion, od čega je 4,9 miliona KM za nauku.

“Ekonomske posljedice pandemije su teške. Odgovorili smo tako što smo stavili u resor privrede rekordan iznos ikada bez obzira što nemamo novca. Skinuli smo ga s drugih stavki i stavili u privredu. Posvetit ćemo se privatnom sektoru i spasu radnih mjesta”, rekao je premijer KS Edin Forto.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!