Nakon govora u UN-u, Komšić za političare u RS rušitelj države, građani ga hvale

Vijesti 23. sep 202119:14 9 komentara

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon govora pred Generalnom skupštinom UN-a, izložen je brojnim kritikama političara iz Republike Srpske, ali s druge strane i brojnim pohvalama građana. Komšić je potvrdio i da će ponovo biti kandidat za člana Predsjedništva.

Slao je pisma generalnom sekretaru UN-a, organizovao konferencije, negodovao, no u namjeri da spriječi predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića da govori, Milorad Dodik, nije uspio. Očekivano, uslijedio je novi verbalni sukob.

“Ja da sam došao ovdje privatno ne bih mogao ni doći za onu govornicu, ne bih mogao ući u Generalnu skupštinu, predsjedavajući Predsjedništva, što sam trenutno, je uvijek na toj funkciji i on uvijek po Ustavu predstavlja i zastupa svoju zemlju, nije mi tu potrebno odobrenje gospodina Dodika, da bih radio svoj posao”, kazao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Nevjerovatno, ono može da kaže šta hoće, mogao bih i ja za njega da kažem (da nije neophodan) ali u svakom slučaju postoji neka procedura, Ustav BiH kaže da postoji Predsjedništvo koje čine tri člana nema odluke ako se ne donese konsenzus, ta odluka da on ide, ne postoji”, tvrdi Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Državni delegat, kojem je upravo Komšić do nedavno bio i stranački šef, Zlatko Miletić, napominje, ni prvi ni posljednji put da u Predsjedništvu nema sloge oko nastupa u UN-u.

“Ako uzmete dokumente po kojima rade članovi Predsjedništva jasno je da gospodin Komšić nije imao platformu za zajednički nastup i to nije prvi put da se desi u BiH, možda 10. ili 15. put ali bez obzira na tu činjenicu on kao predsjedavajući ima pravo i obavezu da se obrati na takvim skupovima”, pojasnio je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH.

Komšić je od jučer izložen napadima raznih političara iz Rebublike Srpske. Od toga da je najveći rušitelj BiH, kršitelj Ustava, lažov, uzurpator Predsjedništva i primjer sarajevske čaršijske politike koja ne želi dijalog s Republikom Srpskom.

“Gospodin Komšić misli samo na sebe, njemu je važno da on se negdje pojavi i nešto kaže, da on dobije nekakvu vrstu prostora i po mogućnosti da oplete po nama u RS pogotovo po Dodiku, on ne razumije da se i poslije toga živi”, istakao je Nenad Stevandić, zastupnik US u PD PSBiH

No, veliki broj građana, posebno putem društvenih mreža, ocijenio je Komšićev govor pred Generalnom skupštinom, odličnim i državničkim. Sve je rekao, a nikoga nije direktno prozvao.

“Ja bih pohvalio gospodina Komšića zato što nije nijednom direktno spomenuo ni Beograd ni Zagreb, mislim da je to s diplomatske strane bilo korektno, ali također što je završio govor s jednim direktnim apelom na gospodina Christian Schmidta da on ozbiljno shvati njegovu odgovornost”, mišljenja je Jasmin Mujanović, politički analitičar.

Za razliku od Komšića, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, nije se ustručavao. To da se proglasio, pred UN-om, predsjednikom Hrvata u BiH, nije podržao čak ni hrvatski premijer Andrej Plenković. No, premijer je odbacio Komšićeve teze, kako kaže, o tome da Hrvatska ima teritorijalne pretenzije prema BiH.

“Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta BiH je jasan. Nikada ga nitko ovdje nije doveo u pitanje i ne znam koji bi to bili politički akteri na hrvatskoj političkoj sceni koje netko pa možda i gospodin Komšić može prepoznati kao nekoga ko dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH”, kazao je Andrej Plenković, hrvatski premijer

Na bojkot Željka Komšića uoči govora, pozivali su čak i iz Crne Gore, i to iz vladajućeg Demokratskog fronta, traživši od svojih predstavnika da napuste salu i ne budu dio tog kako su naveli, skandala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare