Nakon hakerskog napada, web stranica Parlamenta BiH sedam dana nedostupna

Vijesti 16. sep 202219:43 0 komentara

Službenoj stranici Parlamenta BiH ni nakon sedam dana od sajber napada nije moguće pristupiti. Nadležni utvrđuju štetu, koja, je, nezvanično, ogromna. A na nove, potencijalne napade niti su spremne institucije, niti građani.

Ako želite da pristupite stranici državnog Parlamenta, naoružajte se strpljenjem. Ni nedjelju dana nakon hakerskog napada nije u funkciji. Dok se čeka na procjenu štete nadležnih, jedan softver je, nezvanično, potpuno uništen.

“A jedan je uništen u znatnoj mjeri, tako da su službenici OBA-e i SIPA-e radili na dokumentovanju i popravci. Da li će u tome uspjeti, sumnjam jer je jedan u potpunosti uništen”, kazao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda (ZNG).

Sajber napadi u BiH sve su češći. Na meti su, osim institucija i državne i privatne firme. Stopa kompjuterskog kriminaliteta povećanaje, posebno posljednjih godina. Broj neotkrivenih sajber napada prije 10 godina bio je 1:100.000, dok je danas taj broj 1:1.000.000.

Naša država nema mehanizme da se odbrani od potencijalnih sajber napada, koji se, u posljednjem slučaju, gotovo mogu poistovjetiti sa terorizmom. A bez pomoći ino partnera, prognoze nisu dobre.

“Ovo može biti u uvod u nešto složenije, u neki teroristički napad. Uvod u neku drugu destabilizaciju, subverzivno djelovanje prema privredi BiH, bankarskom sistemu, tako da su motivi različiti, čemu se mora posvetiti ozbiljna pažnja. Moramo više ulagati, moramo ulagati u mlade stručnjake”, kazao je Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku.

Koji u sve većem broju odlaze. A trebaju nam, posebno nakon upozorenja iz OBA BiH svim institucijama da provjere i zaštite svoje bezbjednosne sisteme. Na potencijalne prijetnje, osim institucija, nisu spremni ni građani.

A, svako od nas može biti žrtva krađe podataka sa kreditnih kartica, unošenja kompjuterskih virusa i slično, ukoliko bezbjednosni prioriteti ne budu podignuti iznad političkih neslaganja.

“Jedni bi da ne ulažu ništa, drugi bi da ulažu i onda tu dolazi do političkih neslaganja. Mislim da sigurnost treba izdići iz tih političkih neslaganja i time se treba baviti struka”, ističe Nedžad Ahatović, stručnjak za bezbjednost.

Posljednja dešavanja pojedini analitičari dovode u vezu s ruskim djelovanjem na Balkanu, pa bi BiH i dalje mogla biti predmet ovakvih napada.

“Ne treba zaboraviti da, kad je u pitanju BiH, osnovni cilj Rusije je, ne da BiH ne uđe u NATO, nego da bude nesposobna da uđe i u NATO i u EU”, kazao je Hamza Višća, vojno-politički analitičar.

Osim nedostatka zaštitnih mehanizama, upitno je i koliko su bh. institucije ispoštovale sve bezbjednosne standarde u smislu sertifikovanih, legalnih sistema i ugovora o njihovom održavanju. Jer u odsustvu svega toga, ostajemo laka meta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!