Nakon incidenta sa policajcima, Novi Pazar očekuje oštriju reakciju vlasti

Vijesti 07. jan 202219:08 0 komentara
N1

Najava pokretanja disciplinskog postupka protiv policajaca koji su u novogodišnjoj noći slavili uz pjesme "Pazaru novi Vukovaru, Sjenice nova Srebrenica", nije zadovoljila Bošnjake u Novom Pazaru. Odgovor države smatraju neadekvatnim, a poruka koja se šalje Bošnjacima, da nisu sigurni. Naša ekipa posjetila je Novi Pazar.

Disciplinski postupak, predstava je za javnost, smatraju u Pazaru. Zastršivanja su konstantna. Od navijačkih huligana do onih koji bi trebali građane da štite. U većinski bošnjačkom gradu, Novom Pazaru, zahtijevaju oštriju reakciju nadležnih.

Smatramo da je za ovakvo stanje u Sandžaku odgovoran državni vrh Srbije. Ja sam informisana da je pokrenut disciplinski postupak to je zaista uvredljivo za Bošnjake. U normalnim demokratskim državama za ovakav jedan slučaj kada se direktno upućuje prijetnja i poziv na ubijanje jednog naroda najmanje što treba da bude je da resorni ministar daje ostavku, da se Vlada oglasi po tom pitanju“, kazala je za N1 Jasmina Curić, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Očekuju suspenziju i krivično gonjenje policajaca. No, mnogi opet svjesni kažu, da se to neće desiti. Politički vrh Srbije, jasno je pokazao da ne želi da se suoči s prošlošću, šta više, mnogi prešutno odobravaju incidente poput nedavnog u Priboju.

Iluzija je očekivati od ove aktuelne vlasti da će priznati da se desio genocid s obzirom da imamo na vlasti ljude koji su bili politički akteri tokom devedesetih godina, akteri te politike koja je završila u zločinima i genocidu. Umesto suočavanja s prošlošću mi imamo stalno negiranje, relativizaciju zločina, negiranje da se desio genocid“, poručila je Semiha Klačar iz Odbora za ljudska prava Novi Pazar.

“Ako država ne reaguje adekvatno, onda je to poruka građanima ” mi smo dali zakon u ruke tim policajcima i mogu da rade šta hoće”, kaže sandžački muftija Senad efendija Halitović.

Onda smo slušali neke čudne isprike: napili se policajci, pa su u tom alkoholisanom stanju govorili te riječi. Onda znači da sutra taj policajac može da se napije na dužnosti da maltretira prebija koga hoće i to će da bude izgovor uvijek: on se napio i to uradio. Tako da ima razloga za paniku za zabrinutost, strah“, ističe Senad ef. Halitović.

Stoga i vjerski službenici, ali i predstavnici udruženja, nevladinih organizacija iz Sandžaka pozivaju, pomalo i politički razjedinjenje Bošnjake, na zajedništvo. Pogotovo u uslovima, kako kažu, gdje su njihova prava ispoštovana samo na papiru, a u praksi vrlo malo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!