Nakon kratkoročnog stezanja, ponovo popuštanje mjera u KS-u

Vijesti 11. apr 202119:44 0 komentara

Iako su brojke visoke, i zabrinjavajuće, opadaju, prije samo pet dana, u BiH je zabilježena najviša smrtnost među oboljelim od virusa korona, tada je zabilježeno 99 smrtnih ishoda, što je skoro duplo više nego prethodnog dana.

Za sutra su najavljena i popuštanja mjera. U RS dio đaka se vraća u klupe, u KS ugostitelji otvaraju bašte.
Još danas samo kafa za ponijeti. Od sutra će se kafa u KS moći popiti i u baštama ugostiteljskih objekata. Nakon kratkoročnog stezanja, ponovo popuštanje mjera.

“Drago mi je, drago mi je ako ćemo biti u baštama i ako će svi poštovati mjere“, rekao nam je jedan građanin.

Iako je nedelja, za ugostitelje, nakon dvije sedmice ovo je prvi radni dan. Veliko čišćenje u većini objekata, kako bi sutra spremno dočekali goste, nadaju se uz poštivanje epidemioloških mjera. Iako je nedelja radna, zadovoljni su.

“Jedva smo čekali da se otvori. Teška je situacija svugdje. Niko nije radio ovih 15 dana, zamislite koji je to udar na ugostitelje, na nas radnike”, kazao nam je Veldin Salman, zaposlen u ugostiteljstvu.

Kanton Sarajevo je prvi krenuo u djelimično zatvaranje. Crne brojke rasle su iz dana u dan. Velika smrtnost, i veliki broj novozaraženih pokazivalo je crveno, glavni grad BiH bio je najveće žarište virusa korona.

Drastično padaju brojke, u KS danas novozaraženih 99,11 je na žalost i danas smrtnih ishoda. No to je mnogo manje nego u prethodnom periodu.

Ohrabruju brojke

Sa popuštanjem mjera, prvo je počela RS koja je otvorila ugostiteljske objekte, a za sutra su najavili i vraćanje đaka od 6. do 9. razreda u klupe.

Ohrabruju brojke za cijelu BiH. Zavodi za javno zdravstvo saopštili su. 50 smrtnih ishoda oboljelih od virusa korona je zabilježeno. Nešto više od 1.100 novozaraženih.

Ipak, žarišta i dalje postoje, a stručnjaci apeluju na građane, pridržavajte se mjera, nosite masku, perite ruke, držite distancu.

“Što se tiče KS, ja mislim da je to bila jedna kombinacija ljudskog faktora, i tih mjera, koje su ipak kontrolisane u punom opsegu. Ako imamo mjere, a nisu kontrolisane u punom opsegu, one su kozmetika. Trenutno je takvo stanje u HNK”, rekla je Kristina Bevanda, dirktorica DZ Mostar.

Najveći broj smrtnih ishoda u BiH zabilježen je prije pet dana. Šestog aprila, zabilježeno je 99 smrtnih slučajeva oboljelih od virusa korona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!