Nakon krivične prijave, Bakir Nakaš pokreće online peticiju

Vijesti 23. mar 202119:19 15 komentara

Krivičnu prijavu koju je, u ime grupe građana, potpisao i podnio ugledni sarajevski ljekar, Bakir Nakaš, niko od navedenih nije komentarisao. Iako upitani, ni Tegeltija, Gudeljević, Novalić ili Mandić, nisu smatrali da trebaju odgovoriti na optužbe o neodgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, Nakaš pokreće i online peticiju - tražimo odgovornost nadležnih političara zbog katastrofalnih posljedica COVID-a.

Svakodnevno dvocifren broj preminulih. Vakcina, koje su jedino rješenje, mjesecima nema. Neko mora biti odgovoran. A to su čelni ljudi Vijeća ministara i Vlade Federacije, odlučan je podnosilac krivične prijave protiv njih, doktor Bakir Nakaš.

“Reagovati samo tako da potpišete ugovor i odredite ko će platiti iznose i prepustiti slučaju kada će to doći govori o neodgovornosti. Druga stvar i u samom Ugovoru kada se tiče Covaxa i Gavi programa navedeno je da će vakcine doći krajem prvog kvartala. Svjesni činjenice da su se vakcine počele distrubuirati još u decembru ili januaru mislim da su svi koji su bili odgovorni imali obavezu da reaguju i da neovisno od naručenih vakcina osiguraju dodatne količine”, kazao je Bakir Nakaš, podnosilac krivične prijave .

Nadležni su ostali dosljedni pa nisu reagovali ni na krivičnu prijavu. Niti ikada priznali minimum odgovornosti. Izjavama poptu one Novalićeve: da smo se htjeli igrati države, davno bismo nabavili vakcine; ili posljednje Džaferovićeve: ne kasnimo za vakcinacijom u odnosu na regiju – političari pokazuju koliko su udaljeni od običnih građana i njihovih problema.

“U periodu od kraja decembra pa do početka marta Vlada Federacije je imala deset sastanaka, deset sjednica, ni na jednog nikada nije pomenuta nabavka vakcina da ne govorim o Vijeću ministara koje faktički i ne postoji. Dakle ogromna je neodgovornst koja je izazvala ogromne posljedice po živote, ostajem samo na tome, postoje i druge posljedice po živote ljudi. Pazite prejučer je umrlo 73 osobe, to je strašno – za to neko mora odgovarati”, kazao je Žarko Papić, potpisnik krivične prijave.

S obzirom na to da je veliki broj građana putem društvenih mreža ili drugih kontakata, izrazio volju da se pridruži procesu zahtijevanja odgvornosti nadležnih političara, pokrenuta je i online peticija. Prvi potpis – Jasmile Žbanić.

“Svjesni smo činjenice da je ovaj val daleko lošiji i gori od prethodnog vala, svjesni smo odgovornosti koje na svojim plećima nose zdravstveni radnici koji već godinu dana bez prestanka 24 sata dnevno, 365 dana su uz naše pacijente i mi moramo naći način da im pomognemo a to je prvenstveno vakcinacija jer druge mjere nemamo”, istakao je Nakaš.

Građani traže krivičnu odgovornost Zorana Tegeltije, Ankice Gudeljević, Fadila Novalić, Vjekoslava Mandić, zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. 09. 2020. godine do 18. 03. 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu osigurali direktnu nabavku vakcina. Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu, navedeno je u krivičnoj prijavi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare