Nakon oslobađajuće presude Abdiću i drugima reagovalo Ministarstvo pravde BiH

Vijesti 24. maj 202211:17 > 11:21
Shutterstock

U Bosni i Hercegovini ne postoji vladavina prava a dokaz tome je oslobađajuća presuda koju je Županijski sud u Bihaću izrekao šestorici bivših pripadnika Armije BiH optuženih za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, ocjena je Ministarstva pravde BiH.

Priopćenjem neuobičajenog sadržaja ministarstvo je u utorak reagiralo na odluku bihaćkog suda koji je u prvostupanjskom postupku u ponedjeljak izrekao oslobađajuću presudu Hamdiji Abdiću, bivšem visokom časniku i još petorici pripadnika postrojbe iz sastava Petog korpusa Armije BiH kojom je zapovijedao tijekom rata.

Hamdija Abdić Tigar oslobođen za ubistvo generala HVO-a

Oni su bili optuženi da su u ožujku 1995. godine protuzakonito zatočili a potom zlostavljali generala Šantića koji je bio zapovjednikom HVO-a na području Bihaća.

Prema navodima optužnice, Šantić je usljed teških ozljeda preminuo a ubojice su njegovo tijelo sakrile na nepoznatoj lokaciji. Posmrtni ostaci generala Šantića do danas nisu pronađeni.

“Ova presuda jasan je pokazatelj da vladavina prava ne postoji u Bosni i Hercegovini i da je dalek put pred nama”, stoji u reagiranju Ministarstva pravde na čijem je čelu HDZ-ov Josip Grubeša.

Naveli su kako oštro osuđuju selektivno dijeljenje pravde i političke poteze pravosuđa u zemlji.

Optužnica protiv Abdića i ostalih potvrđena je 2019. godine, gotovo četvrt stoljeća nakon što je Šantić ubijen. Istraga o tom zločinu godinama je vođena bez ikakvih rezultata a 2013. godne pojavio se zaštićeni svjedok koji je istražiteljima kazao kako su generala HVO-a ubili pripadnici Armije BiH te potom njegovo tijelo raskomadali s ciljem prikrivanja svih tragova.

Nakon oslobađajuće presude Abdić je kazao kako je bio siguran u takav ishod ustvrdivši da je optužnica protiv njega bila politički motivirana.

“Tužiteljstvu je trebao neki ‘kapitalac’ i onda su ubacili mene. Zna se tko je to radio”, kazao je Abdić ustvrdivši kako su mu sve montirali bivši županijski ministar policije Šefik Smlatić i nekadašnji ravnatelj uprave policije MUP-a Federacije BiH Dragan Lukač.

Duje Šantić, sing ubijenog generala, kazao je pak kako je duboko razočaran ovakvim ishodom sudskog postupka te kako je siguran da Abdić, ali i bivši zapovjednik Petog korpusa Atif Dudaković, znaju što se točno dogodilo njegovom ocu no to skrivaju.

“Zar je moguće da vojna policija otme i ubije jednoga genarala (Šantića) s kojim su surađivali, a da zapovjednik te postrojbe i cijelog korpusa ne zna što se događalo”, kazao je Šantić reagirajući na presudu.

Abdić je bio među osobama koje su Šantića posljednji vidjele živog, a svojim je vojnicima u noći između 8. i 9. ožujka 1995. godine u hotelu “Sedra” u Cazinu zapovjedio da “vode generala (Šantića) na spavanje”.

Reakcija iz HNS-a nakon oslobađajuće presude Abdiću i drugima

U Ministarstvu pravde BiH smatraju kako je bihaćki sud u slučaju Šantić grubo zanemario temeljne postulate prava i zauzeo stav koji je najmanje temeljen na pravu i pravdi.

Na nepravomoćnu presudu Županijsko tužiteljstvo u Bihaću može se žaliti, no Abdić je kazao kako je uvjeren da će i drugostupanjski postupak završiti istim ishodom.

Abdić je u različitim dokumentima nakon rata označen osobom povezanom s organiziranim kriminalom i osuđivan je zbog iznude i prijetnje. Trenutačno je zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad