Nakon povećanja, koliku platu imaju premijer i ministri u RS?

Vijesti 21. jun 202222:04 3 komentara
N1

Kada je plata četiri ili pet hiljada, onda koliko god da treba dati da se naspe gorivo nije veliki problem. Ali ako je pet, onda zašto ne bi bila i šest? To je skoro svačije razmišljanje pa i onih na budžetu. Vlada Republike Srpske izborila se za sebe. Usput i za neke druge ali najviše za sebe.

Prvog dana ljeta u Narodnoj skupštini Republike Srpske atmosfera hladna. Važne teme, ali bez žustre rasprave, čak i bez predsjednika Vlade.

“Ja sam očekivao da će gospodin Višković častit nas jednu turu, izašao je na sedam i po hiljada u dobri čas. Čudi me da ga nema čitav dan da odgovori na ova pitanja koja su zanimljiva. A i da počasti, boga mi na sedam i po hiljada gospodine Petkoviću”, kazao je Nebojša Vukanović.

Vladu su predstavljali potpredsjednici koji su takođe dobili povećanje. Bruto za premijera sedam i po hiljada maraka, za zamjenike hiljadu manje, još hiljadu manje za ministre. Svi oni nerado o sopstvenim primanjima uz opravdanje da su rasla na osnovu odluke o rastu plata svih u javnom sektoru.

“Vrlo iskreno kažem, sasvim je logično i normalno da se povećavaju plate. Ako se povećavaju svima u javnoj upravi, neka se povećaju i ministrima. Plata ministra Republike Srpske je mnogo manja od plata mnogih u javnim preduzećima i nekim javnim službama i Republike Srpske, a posebno na nivou Bosne i Hercegovine. Bilo bi dobro oko pitanja plata da odete u Sarajevo”, kazao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

“Nemojte gledati bruto. Plata je u neto iznosu. Bruto su porezi i doprinosi, prema tome svi su dobili 10%. Prošli put ministri nisu dobili povećanje, a uzmite sad obim poslova, odgovornost koju nose”, kazala je Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju

Zbog građana premijer ne bi o svojoj plati. Rasla je, kaže, na osnovu dogovora sa sindikatima. Morala je, tvrdi, da pomoćnici ne bi imali platu ministra.

“Ja bih vas zamolio sve, i one koji podržavate i ne podržavate. Napravite jednu tabelu. Ja vam sad mogu reći da će plata premijera u Republici Srpskoj biti na jedno 1500. mjestu po visini plata”, kazao je Radovan Višković, premijer RS.

Koja je u neto iznosu čak sedam puta veća od minimalne plate u Republici Srpskoj koja je u maju povećana na 650 maraka.

Predsjednik Vlade Republike Srpske mjesečno troši neto platu u iznosu od gotovo 4.600 KM, njegovi potpredsjednici oko 4.000 KM, ministri nešto manje od 3.500 KM. Inače bruto plata ministra u Vladi Republike Srpske oko tri i po puta je veća od prosječne plate u Republici Srpskoj.

A čak sedam puta od minimalne penzije za 40 godina staža. U najkraćem to su blagodeti linearnog povećanja plata u javnom sektoru opravdana povećanom naplatom poreza i borbom protiv inflacije.

“Javni sektor očigledno koristi priliku da ova povećana poreska prikupljanja transferiše kroz plate ministrima i predsjedniku Vlade na isti način na koji to radi za čistačice ili higijeničarke”, kazao je Zoran Pavlović, ekonomista.

Koje su takođe dobile povećanje plate, procentualno jednako onom koje je dobio premijer – 10%, samo što se na 650 maraka minimalca iznos na procenat mnogo skupi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare