Nakon priče N1: Andrea stigla u Sarajevo po sat čuvan čitavo stoljeće

Vijesti 17. jun 202219:06 2 komentara

Nakon što smo u kolovozu prošle godine objavili priču istaknutog Sarajlije Morisa Albaharija koji traži potomke obitelji Jeftanović, priča je stigla do profesorice književnosti i spisateljice Andree Jeftanović u daleki Čile. Danas, jedanaest mjeseci od objave priče, Andrea je stigla u Sarajevo po sat čuvan čitavo stoljeće.

Iako priča seže do Prvog svjetskog rata, javnosti je postala poznata prošlo ljeto, kada je Moris Albahari pozvao porodicu Jeftanović da mu se javi. Više od 100 godina porodica čuva sat, koji je njegov otac dobio od Jeftanovića, tada vlasnika sarajevskog hotela Evrope, nakon što mu je spasao život u bici na Pijavi.

Moris Albahari kaže: “Vidite, taj sad ja čuvam i ovom prilikom molim, ako iko ima od Jeftanovića potomak da mu ga vratim, ja ću umrijeti, a sat neće u muzej otići, propasće.”

Na poziv Morisa Albaharija, u Sarajevo je danas stigla Andrea Jeftanović, praunka Gligorija Jefranovića.

Nakon što je Moris Albahari pozvao Jeftanoviće da mu se jave stizale su brojne poruke. Mnogi su tražili da otkupe. Kontakt između Morisa i Andree ostvaren je tek kada su se javili potomci porodice Hadžiristić. Porodice koja i danas ima ulicu u Sarajevu, simbolično, ona vodi od Despića kuće do Hotela Evropa.

Hotel je 1882. godine sagradio Gligorije Jeftanovič. Jeftanovići su u vlasništu imali desetine poslovnih prostora, više kuća, velika imanja. Iz Sarajeva u Čile Andrein otac Predrag je pobjegao sa majkom, bratom i sestrom kada je u Jasenovac odveden Gligorijev Sin, a Andrein deda Dušan.

Andrea Jeftanović kaže: “Poslednji put sam ovdje bila prije dvadeset godina. Ovaj put nisam ovdje sa ocem, pa je na neki način malo tužno. Ali je na neki način lijepo zato što znam za čovjeka, Morisa Albaharija koji je čuvao sat od Prvog svjetskog rata, to je sat moje porodice.”

Upravo taj sat je jedino što u Sarajevu Andrea danas ima, obzirom da im je bogatstvo oduzeto u bivšoj Jugoslaviji. Osim toga, kaže u srcu nosi i sjećanja svog oca.

“Pričao mi je o svojim danima u školi, o tome je mnogo pričao. Takođe pričao mi je i o pravoslavnom božiću, o drvetu koje su unosili. Pričao je o snijegu u zimu, svaki put kada je mogao vraćao se”

Jeftanovići su osnovali Srpsku narodnu banku, Srpsku štedionicu, SKPD “Prosvjetu”, “Slogu” Sportski klub “Slaviju”, učestvovali u društvenom i kulturnom životu Sarajeva.

“Bili su jako posvećeni ljudima, kulturi, biznisu, zato im je bilo jako teško što su bili prisiljeni da napuste. Čitavog života za sve njih bilo je da će se jednog dana vratiti u Sarajevo.”

Danas se Andrea vratila, i već sutra planira posjetiti Morisa Albaharija, koji ovaj susret čeka skoro godinu dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare