Nakon prijetnji iz Rusije, treba li Kalabuhova proglasiti personom non grata?

Vijesti 27. maj 202219:15 2 komentara

Učlanjenje BiH u NATO predstavljao bi jasan antiruski korak i Moskva bi morala reagovati. Nova je ovo prijetnja, kako je mnogi ocjenjuju, ruskog ambasadora Igora Kalabuhova zbog težnji BiH da postane članicom NATO saveza. Stručnjaci kažu, svaku prijetnju Rusije treba shvatiti ozbiljno, a pojedini političari pozivaju da se Kalabuhov proglasi personom non grata.

Ne prijetimo. Samo ističemo stavove Rusije. Kažu ovo iz ruske ambasade u BiH nakon navoda da će Moskva morati reagovati ukoliko BiH nastavi sa težnjama za ulazak u NATO.

“Učlanjenje bilo koje zemlje u Savez podrazumijeva apsolutnu podršku vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antiruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Saveza smatra usmjerenim protiv Rusije”, kazali su iz ambasade.

NATO je, kaže član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, okupator, a Srbi ne prizivaju okupatora, već se protiv njega bore.

“Rusija ima pravo da izrazi svoj stav i viđenje. Ako neko kaže u Briselu da želi da vidi BiH u NATO savezu onda ima i Rusija pravo da kaže da ne želi da vidi. Ako neko u Sarajevu kaže da želi NATO savez onda mora da shvati da ima i nas koji nećemo NATO savez i nećemo u NATO savez”, kazao je.

No na pitanje novinara oko uplitanja ambasadora drugih zemalja u procese u BiH, ruski čovjek u BiH, kako ga mnogi nazivaju, dodaje:

“Gdje ima zemlja na svijetu gdje ambasador može da se tako ponaša. Nema nigdje.”

Za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića navodi iz ruske ambasade su neprihvatljivi. I bez obzira na pritiske, poručuje Komšić, nećemo se odreći puta ka NATO-u. No, analitičari smatraju da nakon ruske agresije na Ukrajinu, svaku prijetnju ovakve vrste od strane Moskve treba shvatiti ozbiljno.

“Taj odgovor je na neki način već uslijedio tako što su onemogućili u Vijeću sigurnosti da se izabere visoki predstavnik Christian Schmidt, oni su to onemogućili, Schmidt je ipak izabran ali sad ga na temelju tog odbijanja Rusije i Kine ne priznaje ga RS, odnosno Milorad Dodik. To je već jedan dio ispunjavanja te prijetnje i oni se na tome sigurno neće zaustaviti”, smatra Đuro Kozar, vojno-politički analitičar.

Kalabuhov ima plan i na njemu radi kako bi oslabilo želje BiH za pristupanje NATO-u, dodaje Kozar. Pojedini političari smatraju da stoga treba biti proglašen za personu non grata. Takvu inicijativu ranije je u Domu naroda državnog parlamenta pokrenuo delegat Zlatko Miletić. A sada Miletić poziva ministricu vanjskih poslova BiH da uradi isto, za kompletnu delegaciju ruske ambasade.

“Koliko ja znam njih ima tridesetak, s obzirom na činjenicu na ovo sinoć, i ovo sve prethodnih godinu dana, da se proglase nepoželjnim osobama u skladu sa članom 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima jer to što rade to krši sve diplomatske uzuse. I nadam se da će nakon tako sastavljenog obrazloženja Predsjedništvo BiH čija je to nadležnost raspraviti o njemu i da će donijeti adekvatnu odluku”, kazao je Miletić.

No budući da u Predsjedništvu BiH sjedi Dodik, za mnoge je već izvjesno šta će se desiti ukoliko se na sjednici nađe takav izvještaj. Dok će Rusija, smatraju sagovornici, nastaviti, na razne načine, odvraćati zemlje iz Zapadnog Balkana da budu članice NATO-a zarad veće geostrategijske moći. U međuvremenu, Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavljuje da će iz zemlje protjerati pet diplomata iz hrvatske ambasade u Moskvi, kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Zagreba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare