Nakon prijetnji novinaru pripadnik Oružanih snaga BiH pod istagom

Vijesti 23. apr 202114:28 0 komentara
N1

"Hejt Azra, hejt Dule, hejt Josipa" - "pozdrave" i govor mržnje u spotu "Hejt SLOVEni, još ste živi?" BUKE TV, u svijetu realnosti doživio je novinar Eldin Hadžović.

Nisu bili na nacionalnoj osnovi. Ali bili su prijetnje “šamaranjem” i “lomljenjem prstiju čekićem”, ostavljeni na društvenoj mreži Facebook, s potpisom pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Sve se desilo nakon Eldinovog teksta, objavljenog u Prometeju pod naslovom “Da li je gradonačelnica pala već na prvom ispitu?”.

Prijetnje su prijavljene, reagovalo je Udruženje BH novinari, a nakon njihove prijave iz kabineta načelnika Zajedničkog štaba OS BiH stigla je reakcija da su “duboko zabrinuti i razočarani viješću o prijetnji koju je pripadnik Oružanih snaga BiH uputio novinaru Eldinu Hadžoviću putem društvene mreže Facebook”, te da je takvo ponašanje “u potpunosti neprihvatljivo”.

Oružane Snage Bosne i Hercegovine saopštile su jučer kako će pokrenuti istragu protiv njihovog pripadnika koji je prijetio novinaru.

Hadžović za N1 kaže da ga je mnogo toga šokiralo i što se samog teksta koji je napisao tiče.

Prvo je količina gorčine i negativnih komentara na nešto o čemu se već godinama govori i o čemu su se izjasnili mnogi drugi građani Sarajeva, neizmjerno ugledniji i pametniji od mene; drugo, tvrdoglavost i kategoričnost gradonačelnice, koja od svega ima nadgledati proces izmjene teksta na tabli, budući da je Gradsko vijeće poodavno odlučilo promijeniti tu tablu, upravo na inicijativu SDP-a, Prosvjete, itd. Ta odluka je usvojena jednoglasno i potpuno je nevjerovatno da se danas u javnosti opet raspravlja o semantici ploče. Treće, gromoglasna šutnja SDP-a i Naše stranke, koja zapravo samo pokazuje koliko je gospodin Bogić Bogićević bio u pravu kada je ovoj kvazi-građanskoj garnituri rekao ‘ne’, kao onomad Miloševiću“, rekao je Eldin Hadžović za N1 .

Hadžović je istakao da je ovaj slučaj samo jedan u nizu koji ilustrira odnos današnjeg većinskog Sarajeva prema manjinama.

Podsjećam da je u istoj toj sedmici mladi nacista nacrtao svastiku na osmrtnici Želimira Altarca Čička, i da su reakcije bile u najmanju ruku razočaravajuće“, dodaje Hadžović.

 

Da li smo kao društvo kliznuli ka mržnji?

 

Podsjećamo, Hadžović je u tekstu “Da li je gradoničelnica pala već na prvom ispitu?” napisao: “Na poziv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića da sa sarajevske gradske Vijećnice ukloni spornu tablu na kojoj piše da su je zapalili ‘srpski zločinci’, gradonačelnica  Karić je odgovorila kako za vrijeme gradske administracije na čijem je čelu ‘neće biti promjene ploča'… Iako je jasno da Ćosićev zahtjev nije ništa više od bestidne provokacije… Doktorica prava je apsolutno morala ukazati makar na jednu presudu domaćih sudova ili ICTY-a, u kojoj su paušalno osuđeni ‘srpski zločinci’. Naravno, naći će na desetine presuda koje osuđuju zločince srpske nacionalnosti, pripadnike i starješine JNA, Vojske Republike Srpske, mnogobrojnih paravojnih formacija, kao i političkih lidera, itd. Niti jedna presuda, međutim, nije formulirana kao šovinistička parola, i to je gradonačelnica Karić morala uvidjeti”.

U izjavi za Prometej Miro Lazović, čija je inicijativa za uklanjanje sintagme ‘srpski zločinci’ usvojena u Gradskom vijeću 2017. je kazao ‘Ja nisam bio protiv table, već protiv formulacije ‘srpski zločinci’, koja je naprosto činjenično netačna’.

Sve prijetnje i mržnja na društvenim mrežama upućena novinarima kada napišu činjenice koje nisu mišljenje većine, Hadžović ocjenjuje: “To pokazuje koliko smo kao društvo kliznuli ka mržnji. Negativni komentari su uglavnom fokusirani na table i natpise u Republici Srpskoj, a ne vide da u svom dvorištu rade istu stvar”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!