Nakon ranjavanja svjedoka, šta građane treba ohrabriti na prijavu korupcije?

Vijesti 17. mar 202219:10 1 komentar
N1

Korupcija i kriminal i dalje su rak rana društva. Pomaka ima, ali malih. Kanton Sarajevo usvojio je strategiju i akcioni plan za borbu protiv korupcije za ovu i narednu godinu. I dok se spremaju zakoni, još uvijek su nezaštićeni prijavitelji korupcije i kriminalnih radnji, kao i svjedoci u ovim predmetima. A kriminalci ne biraju sredstva.

U sarajevskom naselju Dobrinja, u ulici Miroslava Krleže je, prema izvještaju MUP- a KS došlo je do upotrebe vatrenog oružja.

U pucnjavi u Sarajevu ranjen Matej Živković, svjedok u predmetu “Profit”

Povrijeđeno je lice M. Ž. Radi se o Mateju Živkoviću, članu komisije za vrijednosne papire FBiH, svjedoku u predmetu Profit. Pucano mu je u stomak i noge. Trenutno stanje stabilno. Simptomatično je da je ročište u ovom predmetu održavano jučer. Mediji pišu – radi se o klasičnoj sačekuši. No, nema zvanične potvrde da li je ranjavanje povezano sa činjenicom da je Živković svjedok u predmetu.

Sa čime se susreću prijavitelji korupcije u BiH?

Upućeni u ovaj i slične slučajeve navode kako se kriminalne hobotnice ne libe bilo kakvih metoda da zastraše svjedoke ili prijavitelje kriminala i korupcije.

Svakodnevno su prijavitelji korupcije, i svjedoci u predmetima kriminala i korupcije suočeni sa prijetnjama, provokacijama, fizičkim napadima, nerijetko i sa pucnjavama. Postavlja se pitanje kako ohrabriti ljude da prijave korupciju i da svjedoče u ovakim teškim predmetima kriminala i korupcije?

Jer oni koji su korupciju prijavili, razočarani su u sistem, godinama se vuku po sudovima, bez epiloga. Zbog njihovih iskustava, sve je manje onih koji se odlučuju za isto.

O tome smo razgovarali i sa građanima. Provjerili smo njihove stavove, ali i iskustva.

“Ja sam već prijavio korupciju. Bilo je to vrlo loše, to krene, pa nikad ne dođe do kraja. Ja sam bio državni službenik u državnim institucijama”, govori nam sagovornik.

Na naše pitanje da li se suočavao sa neugodnostima i prijetnjama, odgovara potvrdno.

“Jašta sam, i na sudu sam sa ministrima, i sve, kasnije je uslijedio i mobing, sve je to povezano”, navodi nam on.

“Dobro bih razmislila da li bih prijavila korupciju”, odgovara nam Sarajka.

Dodaje kako je uvjerena da mnogi zapravo misle poput nje.

“Pretpostavljam da i drugi građani razmišljaju na ovaj način – Šta bih ja dobila, a šta izgubila? Građani se boje prijaviti nadležnim institucijama, boje se za svoju sigurnost”, pojašnjava nam.

Sa prijetnjama, i napadima nerijetko suočeni i novinari, oni koji istražuju predmete teškog kriminala i korupcije. Tvrde, ono što se u medijima nađe samo je mali dio stvarnog stanja na terenu.

“Modus operandi je isti, ili izvršiti psihološki pritisak na svjedoka, određenim prijetnjama, da će se to osvetiti njihovim članovima porodice, ili fizičkim atacima, ili pucnjavom. Naravno teško je zaštititi te svjedoke, u smislu fizički, oni jesu važni, ali u BiH još ne postoji sistem da tužilaštva čuvaju svjedoka fizički, ukoliko je on važan, dok ne dođe u sudnicu i svjedoči, možda treba razmisliti i o tome”, izjavio je za N1 novinar portala Žurnal Amarildo Gutić.

Na udaru je i ured za borbu protiv korupcije u KS, zbog predlaganja zakonskih rješenja koji uređuju ovu oblast. Jedan od njih je i zakon o zaštiti prijavitelja korupcije.

“Zakazala je vlast. Nisu usvojili zakon o zaštiti prijavitelja korupcije na nivou FBiH. Trenutno je takva situacija da ste potpuno pravno nezaštićeni ako prijavite korupciju. I ovo treba biti poruka da se nažalost na ovakvim slučajevima iskoristi pritisak javnosti medija, a se pod hitno usvoji zakon kojima će se spriječiti, zapravo kojima će se zaštiti prijavitelj i spriječiti odmazde”, naglašava Erduan Kafedžić, šef ovog ureda.

I dok su zakoni u pripremi, na terenu je stanje ozbiljno. U istragu o pucnjavi na Živkovića na zahtjev Vlade FBiH uključuje i FUP. Jer ovo nije prvi put. Nezvanično, do istog scenarija na istoj lokaciji došlo je i proteklog mjeseca. Tada bez posljedica. No, očito je samo pitanje – kada će napadači uspjeti u svojoj nakani – da vas uplaše ili ubiju?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare